Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana belki tylnej - porady.

<< < (6/8) > >>

Złośnik:
Podsumujmy.
Belka - 700zł.
Gumy wahaczy - 25-30zł
Śruby belki - 50zł
Zaślepki - 2szt 6zł
Wymiana belki - 200-250zł

Przyjemność wymiany belki kosztuje leciutko ponad 1000zł.
Masakra. Poprostu masakra. Nie dodam nawet kosztu przeglądu oraz ustawienia geometrii bo to kolejne ponad 2 stówki.
Sporo kosztuje mnie ta moja kolejna kobieta. Żeby tylko była dalej tak dobra dla mnie jak ja jestem dla niej bo ta pierwsza nie jest taka dobra :) hehe.

Złośnik:
Oto elementy do wymiany:

Tylna belka nr katalogowy - 62610-29010:

Śruby mimośrodowe belki mocowania wahaczy poprzecznych tylnych - do regulacji kąta pochylenia koła:

Śruby mocujące wahacze tylnej belki z przodu belki z nakrętkami:

Mocowanie śrub w belce:

Co do wymiany:
Po zdjęciu zaślepek plastikowych prostokątnych w belce od spodu zakrywających otwory gdzie znajdują się nakrętki śrub belki, odkręcamy nakrętki M17 i zdejmujemy wszystkie podkładki. Podnosimy tył auta i najlepiej - stawiamy na podpórkach. Teraz trzeba odkręcić śruby a dokładniej wyjąć z oczka tuleii wahacza i oczek belki. To oczywiście się nie uda :( O ile śruby przednich whaczy belki wyszły z większym trudem ale wyszły - odkręcane za pomocą tytanowej grzechotki i półtorametrowej przedłużki w postaci lagi :) Oczywiście poszły trzy nasadki M17 przy tej operacji ale się odkręciły. Natomiast co do śrub mimośrodowych. Nakrętki odkręcone ale miejsca w otworach belki nie ma na tyle by wybić śruby z belki za pomocą młotka a kręcąc nimi kręcą się też całe tuleje gumowe w uszach wahaczy. Z racji tego że nie miałem przy sobie kątówki gdzie podłączyć zaprzestałem. Oddałem do mechanika - trzeba było uciąć śruby pomiędzy uszami belki a wahaczem. Potem wyprasować stare tuleje i wprasować nowe. Skoro operacja była tak rozległa - zdecydowałem się na wymianę wszystkich tulei - no i oczywiście wszystkich śrub bo się zapiekły w tulejach. Śruby mocujące belkę do podwozia auta - hmm - o dziwo łatwo się odkręciły - więc tu nie było problemu żadnego. Po całej operacji trzeba zrobić geometrię z tyłu auta bo - napewno - będzie ściągać i ścinać opony z tyłu.

Robota u P. Darka Miśka - 250zł za wymianę.

Pozdrawiam.

BartBartez:

--- Cytat: "Złośnik" ---Śruby mimośrodowe belki mocowania wahaczy poprzecznych tylnych - do regulacji kąta pochylenia koła:
--- Koniec cytatu ---

W naszych autach nie ma regulacji kąta pochylenia!
Jest tylko regulacja zbieżności.

Złośnik:
Serio nie ma regulacji pochylenia koła ? Ani z tyłu ani z przodu ??? Odpisz a powiem o co chodzi i będzie to informacja ostrzegawcza dla wszystkich posiadaczy aut z tej serii i roczników.

BartBartez:
Nie ma regulacji pochylenia koła z tyłu.
Co do przodu to niektórzy forumowicze za regulację uważają dwie śruby łączące zwrotnicę z amortyzatorem. Luz tak jest taki, że może uda się wywalczyć 1st ale regulacją tego nazwać nie można.
Programy typu autodata podają jakieś wartości ale co z tego skoro fizycznie nie ma na czym przeprowadzić regulacji. Myślę, że są to dane dla składających auto po dzwonie.

--- Cytat: "Złośnik" ---będzie to informacja ostrzegawcza dla wszystkich posiadaczy aut z tej serii i roczników.
--- Koniec cytatu ---

To nie chodzi tylko o te roczniki. To samo ma Pony/Scoupe (chociaż to można więcej wywalczyć na mocowaniu sworznia do wahacza - może ze 2st). nie wiem jak inne modele.

--- Cytat: "Złośnik" ---Odpisz a powiem o co chodzi
--- Koniec cytatu ---

Domyślam się, że zapłaciłeś za całą geometrię. Różne warsztaty różnie to nazywają. Zazwyczaj w cennikach jest: zbieżność przód lub cała geometria.
W naszych autach można jedynie regulować zbieżność przód + zbieżność tył.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej