Forum > Matrix / ix20

[ix20] Klocki i tarcze hamulcowe

<< < (5/5)

Obiboc:
W swoim mam zamontowane z tyłu tarcze i klocki Zimmerman założone przy ok 40 tys km ( tańsze niż oryginała ale na 100% lepsze)  z przodu nacinane i nawiercane MIKODY klocki nie pamiętam. założone z 2 tygodnie temu przy przebiegu 58 tys.km. Ogólnie układ hamulcowy tego bolidu jest troszkę nie teges. Wymiar tarcz ok ale nasi żółci przyjaciele chyba zbyt ciasno spasowali elementy i każde najmniejsze zabrudzenie powoduje utrudnione przesuwanie się klocków w jarzmie a z czasem ich blokowanie, skutkuje to wysokim zużyciem paliwa i przyspieszonym tarcz i klocków. W samochodach o zdecydowanie większej mocy i ciężarze,  tarcze i klocki wytrzymują dłużej. Mam do porównania S-MAxa 1700 kg masy i 180 koni z których korzystam bardzo ochoczo, przednie tarcze wytrzymały 70 tys. a tylne mam jeszcze od poprzedniego właściciela teraz auto ma 250 tys km przebiegu kupowałem gdy miał 180 tys.

Dzius:

--- Cytat: Dzius w 09 Lipiec 2020, 12:09:30 --- Zmieniłem tarcze i klocki przód i tył na takie z firmy ATE. Niestety po dotarciu nieco piszczą.
--- Koniec cytatu ---
We wrześniu wsadziłem polskie klocki Tomex. Aby weszły w zaciski wraz z blaszkami musiałem trochę przypiłować krawędzie. Za to wielką zaletą jest to, że nie piszczą z tarczami ATE.

ptica222:
Po wymianie klocków zaświeciła się kontrolka ESC , jak ten błąd usunąc ?

weuek:
Może wymieniacz uszkodził czujnik ABS?

Gutek699:
Wymieniałem ostatnio klocki z przodu - TEXTAR 2518701. Wymiana prosta, wszystko pasuje, polecam te klocki nic nie piszczy, w zestawie są też nowe blaszki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej