Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Regulacja świateł
Dzióbel:
Witam!
Chciałbym zapytać jak się reguluje światła długie - tylko długie?
Światła mijania są OK, tylko "długie" świecą" bardzo wysoko.
Regulacja z poziomu pokręta w kabinie obniża cały reflektor co nie załatwia sprawy.
W instrukcji nie znalazłem jak to zrobić :).
MKeller:
Jeśli masz soczewkę, to z tego co się orientuję to jest jedna regulacja. Więc jeśli normalne światła są OK to raczej nie ma mozliwości wyregulowania samych "długich" bo to ta sama żarówka tylko tyle ze zamyka sie przesłona i soczeka dostaje pełną moc żarówki.
Dzióbel:
Niestety właśnie tak jest. Stąd moje pytanie czy można jakoś wyregulować oddzielnie długie i krótkie światła :)
PiotrAlbre:
Byłem dziś w serwisie w związku z xenonami które na płaskiej drodze miał zasięg około 20m w serwisie się upierali ze tak musi być. Stwierdziłem, że jadąc poza teren zabudowanym z prędkością około 90 km/h czuje się jakbym jechał we mgle. Po dyskusji okazało się że podnieśli nieznacznie światła trochę się poprawiło ale nie znacznie. Czy ktoś miał podobny problem?
Denny4:
PiotrAlbre
Z tego co czytam w tym temacie to mocno się zaangażowałeś w rozwiązanie poniekąd problemu.
Pomyślałem sobie co ja bym zrobił w takiej sytuacji.
Sprawdzenie świateł w dowolnej stacji badań to koszt 10zł (wybrał bym kilka i to tych "świeźych" mają nowy sprzęt nie zdezylowany i skalibrowany).
Trochę tych ix-ów jeździ po mieście można wytropić wieczorem jakiegoś na parkingu i porównać zasięg świateł (może to głupie ale zaskakująco proste i skuteczne).
Ostatnie lub pierwsze co bym zrobił to znalezienie ustronnego parkungu z kawałkiem ściany i wykonanie własnych pomiarów.
Jedyne czego potrzebujesz to metrówki i płaskiej ściany.
Wszystkie informacje jak to zrobić znajdziesz TUTAJ
Po tym będziesz miał pewność czy winny jest ykład samopoziomowania czy "ten typ tak ma"
Nawigacja
[#] Następna strona