Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Włączająca się dmuchawa po zgaszeniu auta i wyjęci  (Przeczytany 8627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cyga

• Gość
Dmuchawa pracuje poprawnie w każdej pozycji, ale po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka włącza się od razu, a czasami po chwili. Nie powinna nawet pracować, gdy kluczyk jest w pozycji pierwszej (ACC), czyli gdy nie świecą się jeszcze kontrolki na desce rozdzielczej, jednak objawy takie same.
Co ciekawe, po zgaszeniu auta zachowuje się poprawnie i się wyłącza. Na kolejnej pozycji w lewo rozpoczyna już pracę (ACC).

Jedynym sposobem na wyłączenie dmuchawy, kiedy chcemy opuścić auto, to przełączenie jej w pozycję '0'. W przeciwnym razie po paru godzinach mamy rozładowany akumulator.

Sprawdzony jeż (podmieniony na dwa inne sprawne) i sprawdzone przewody do jeża, czy nie ma zwarcia bezpośrednio na nich (przejścia miernikiem).

Czy komuś znany jest podobny problem?
Co sprawdzić w następnej kolejności? Być może jakiś przekaźnik?

Samochód nie ma klimatyzacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:54:13 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz TB] Włączająca się dmuchawa po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwiecień 2015, 18:59:25 »
Jak widać na schemacie na przekaźniku jest stale +12V więc tam szukałbym przyczyny.

cyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maj 2015, 16:46:50 »
Przekaźnik działa poprawnie, ale na cewce jest stale napięcie. W pozycji ON jest 12V, w pozycji LOCK i ACC jest nieco ponad 9V.

Winna więc wydaje się być kostka stacyjki. Mam rację?

[ Dodano: 2015-05-05, 00:05 ]
Problem chyba zlokalizowany. Podejrzana kostka stacyjki jest trochę ugotowana. Po jej otwarciu okazało się, że dwa piny są zwarte (albo prawie zawsze zwarte) z powodu rozlanej cyny (zdjęcie).

Coś się musiało kiedyś zagotować i cyna się stopiła i grawitacja ją poniosła na pin obok. Jakiś czas temu pewna mysz postanowiła się (dosłownie) rozerwać i zwarła bieguny akumulatora na ułamek sekundy więc to może jej sprawka (mam nawet zdjęcie, ale mało estetyczne) :-P

Tutaj straty na złączu (to akurat muszę wymienić, mam nadzieje, że uda się dostać bez problemów):

Wprawdzie początkowo zakładałem, że kostka idzie po prostu do wymiany, ale sprawdzić środka nie zaszkodzi. Na zdjęciu widać dwa zwarte piny.

I rozbierając dalej (tu wszystko wyglądało całkiem poprawnie)...

No a że znalazłem chwilę, żeby się pobawić, to posprzątałem cynę i wymieniłem wszystkie luty na nowe (cyny dałem tyle co w oryginale, mimo że było jej dość sporo). Styki zostały przetarte papierkiem P1000.

Pod warunkiem, że znajdę jutro to złącze, to założę sprawną kostkę do auta i zobaczymy czy wyeliminuje to problem z nawiewem. Zakup nowej kostki wydaje się być rozsądny, ale w sumie tej naprawionej niczego już nie brakuje, więc jeszcze się waham  8-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2015, 22:41:29 »
Numer oryginału kostki stacyjki to w zależności  od wersji auta 93110-2D000 93110-1C000.

http://kia.auto.pl/pdf_datasheet.php?products_id=4142

bercik80

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwiec 2015, 07:55:25 »
Fajnie, że napisałeś co było przyczyną problemu. Od wczoraj mam to samo.

owieczka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopad 2015, 08:53:12 »
Jak sprawdzić jaką mam kostkę w stacyjce? Auto to Getz 2004 1341 cm3 63 kW

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopad 2015, 13:44:47 »
Podaj numer vin.

owieczka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopad 2015, 18:59:52 »
KMHBU51HP5U291603

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopad 2015, 19:17:48 »
Masz 93110-2D000

Zanim kupisz nową sprawdź czy rzeczywiście w tym tkwi problem.

owieczka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2015, 11:04:16 »
Dzięki, dzisiaj albo jutro to posprawdzam.

[ Dodano: 2015-11-04, 18:21 ]
Sorry, że post pod postem, ale u mnie kostka stacyjki wygląda podobnie jak na zdjęciach powyżej. Jutro jadę kupić nową kostkę. Lecz chciałbym również wymienić wtyczkę 6 pinową, która wchodzi do kostki stacyjki. I teraz pytanie czy ona ma jakiś numer i można ją zakupić?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopad 2015, 20:55:44 »
Stosuj metodę z postu#4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 inaczej to co dopisałeś [ Dodano: 2015-11-04, 18:21 ] nikt nie przeczyta bo Twój post wyświetla się każdemu jako przeczytany.

Co do wtyczki to taka sama jest też montowana w Tucson i dostępność będzie tylko z demontażu.

owieczka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopad 2015, 14:38:30 »
Kostkę kupiłem z Atosa też pasuje. Wystarczy piny przełożyć.