Forum > i30 FD
[i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?
weuek:
--- Cytat: "arni_23" ---
po pierwsze primo, moje pytanie nie dotyczyło czym jest PTC.
--- Koniec cytatu ---
Nie dotyczyło, ale (nadal) nie wiesz, więc ci wyjaśniłem.
--- Cytat: "arni_23" ---Po drugie, w twoim fokusie, o ile dobrze widzę z silnikiem LYNX czyli zwykłym TDDI nie ma PTC, jest za to elektryczna nagrzewnica płynu, wiem bo miałem takiego fokusa, są tam 3 świece żarowe które podgrzewają płyn[..]
--- Koniec cytatu ---
A gdzie tam. TDDI z 2008 roku? Przeca już same CR wtedy montowano.
Zapewniam cię, że wiem co sam mam.
arni_23:
Kolego wiem co to PTC i tego nie musisz tłumaczyć, a gdy przeczytasz ze zrozumieniem moje pytanie, to będziesz widział o co pytałem. Możesz przeczytać w instrukcji od FD, rozdział 4 str. 87.
W twoim wypadku, Focus z 2008 roku to MK2 więc już nie silnik LYNX. Miałem MK1 i tam był LYNX 1.8 TDDI w dwóch wariantach, 75 i 90 KM. 2.0 to już Duratorq. Pod koniec produkcji wyposażono LYNXa w system CR. 1.8 TDCi miał już chyba 100 KM.
Z MK2 przyszły nowe silniki, podobno od PSA kupione, czyli HDi.
weuek:
Kolego, nie jest to na temat tego wątku, ale bredzisz, więc wyjaśniam po raz kolejny, że wiem, co mam: lynx duratorq (8V) common rail (na dwóch paskach, a nie na pasku i łańcuchu), nie od PSA, tylko ostatni diesel forda, z PTC, które nie jest podgrzewaniem płynu chłodzącego, jeno elektryczną grzałką w kabinie. W Polsce można było taki model kupić jeszcze nawet w 2011 r. (bez dpf, oczywiście). Blok silnika z końca lat 80., żeliwny.
:-)
Ale ciekawi mnie sprawa tej "procedury", bo nie wiem dlaczego odszranianie szyby nie ma działać zwyczajnie po naciśnięciu przycisku z tą ikonką...
arni_23:
Kolego nie wiem, który z nas bredzi bardziej, LYNX to nie Duratorq, dwie różne konstrukcje.
Co do procedury, to nadal nie czytasz ze zrozumieniem, procedura automatyczna!!!, po wciśnięciu przycisku wszystko działa. Nie pisałem, że nie działa po wciśnięciu przycisku,
i tak to osądza się kogoś, że bredzi.
weuek:
No i mój silnik to ten ze zdjęcia niżej. A to z ETIS - żeby wreszcie zakończyć tę czczą dyskusję:
https://get.google.com/albumarchive/112692983306337359024/album/AF1QipMJaHyCbAos2NnyY_S_6VZfhpe2LpPIwNqcvkuD/AF1QipNdqJUS1JZoJ_g611ecGaH5Fg8xPISBMa-F9YXj?source=pwa&authKey=CM_wkpX84-KsLQ#6386519975122459682
Zauważ, że trzy razy jest napisane "Lynx".
Często się mocno wydaje, że się wie, ale... :-)
Nawigacja
[#] Następna strona