Forum > i30 FD

[i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?

<< < (3/10) > >>

kosmos2011:
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=45&t=3070&hilit=PTC

adrianc90:
Dzięki, ale przejrzałem już ten temat i on nie rozwiał moich wątpliwości odnośnie ptc. Moim zdaniem u mnie to nie działa. Chyba, że mam jakieś wygórowanie oczekiwania odnośnie tej grzałki.

Ktoś tam niby opisał działanie tej grzałki:

"po lekkim rozgrzaniu silnika tzn poniżej 50st ( ale na pewno nie od razu ) nagrzewnica daje o sobie znać zwiększonymi obrotami silnika (1000 obr) i mocno ciepłym nadmuchem z kratek. Przy dogrzanym silniku - 90st ( bez względu czy trwało to 10min czy 60min ) nagrzewnica przestaje działać a obroty na biegu jałowym spadają do 800."

Po pierwsze u mnie na pewno nie leci mocno ciepłe powietrze z nawiewów przy 50 stopniach temperatury silnika. Leci mocno letnie, jak w każdym aucie bez ptc po lekkim rozgrzaniu. Poza tym grzałka działa dopóki silnik nie osiągnie 90 stopni? przecież to jest bez sensu. A zwiększenie obrotów w takiej temperaturze to normalne zjawisko w każdym aucie czy z ptc, czy bez.

W instrukcji jest też jasno i wyraźnie napisane jak wyłączyć funkcję "automatyczne zapobieganie zaparowaniu przedniej szyby", której wyłączenie (z tego co zrozumiałem) powinno odblokować działanie ptc w przypadku klimy manualnej, automatycznej i automatycznej z funkcją jakości powietrza. Więc nie rozumiem dlaczego postępując zgodnie z instrukcją u mnie to również nie działa - nic się nie dzieje.

dar!usz:
Cześć. Podepnę się pod temat.
Mam i30 FD z manualną klimatyzacją. Gdy ustawię nawiew oraz przełączę ogrzewanie przyciskiem na przednią szybę to  zawsze włącza mi się klimatyzacja. Także przy niskich temperaturach. Czy jest to normalne? Czy nie da się ustawić nawiewu jedynie na szybę?
Jest przycisk nawiewu na szybę i nogi. ale po jego włączeniu klima się nie włącza.

jendrzej:
Tak, jest to normalne. Bardzo przydatne w okresie zimowym. Klimatyzacja osusza powietrze, zapobiegając parowaniu szyb. Oczywiście zawsze możesz wyłączyć klimatyzację.

kosmos2011:
Nawiew na szybę post#4 http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=54&t=3235#p66967

[ Dodano: 2017-01-14, 18:22 ]

Adrianc90 sprawdź czy masz na każdej grzałce napięcie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej