Forum > Accent

Słabe trzymanie się na drodze i bujanie - Accent '00

<< < (5/6) > >>

kml:

--- Cytat: "grzechu1984" ---Zastanawiałem się nad założeniem gum usztywniających
--- Koniec cytatu ---

To zwykłe dziadostwo i druciarstwo. Do wymiany masz sprężyny i do kompletu dobrze byłoby wymienic amory. Jamex robi utwardzone spreżyny, które nie opuszczają samochodu więcej niż kosmetycznie.

IgoReCzeK:

--- Cytat: "grzechu1984" ---Sprawa wygląda tak, hultaj przy załodze 5 osób mocno siada, przy większych wybojach coś trze , pewnie opona .
--- Koniec cytatu ---

Witam. Accenty I generacji od zawsze miały miękkie sprężyny z tyłu i tendencję do nadmiernego obniżania się przy załadowanym bagażniku i komplecie osób dorosłych z tyłu. :-/ Jeśli coś już trze, to oznacza, że sprężyny są już zużyte ( zmęczenie materiału ) i są do wymiany. Jamexy są jakimś rozwiązaniem, ale bardziej utwardzają zawieszenie i trzeba to sobie przemyśleć. Pozdrawiam Igor.

adams502:
Amorki mogą być sprawne, ale na przeglądzie nie da się zbadać sprężyn. Miałem podobne problemy z tarciem, którego powodem były opony i plastikowe nadkola. Poprzedni właściciel kupił zimówki 165/80 R13 średnica większa o 3 cm (promień 1,5cm), niby nie dużo ale mam jeszcze dołożone nadkola plastykowe i dlatego oponka tarła o nadkole. Letnie opony mam na feldze od colta (szersza o pół cala, ale inne et chowające felgę do środka) i opony 175/70 R13 i nic mi nie ociera nawet przy dociążonym aucie.
grzechu1984,
Zwróć uwagę czy jeżeli dociążysz auto to opona chowa się pod błotnik cała czy wystaje. Jeżeli chowa się znacznie to te gumy będą działały jak odboje tzn. na wybojach będziesz czuł dobijanie tylnego zawieszenia. Wtedy radziłbym wymianę sprężyn, amorki zostaw stare. Kup zwykłe sprężyny nie utwardzane, a jeżeli wolisz utwardzane to musisz wymieć 4.

grzechu1984:
Witam.
Dzięki za pomoc , zdecyduje się na wymiane sprężyn na nowe. przy okazji naprawie oslone amortyzatora ( guma oslaniajaca ) .
Koła chowają się pod nadkola .
Pozdrawiam

kml:
grzechu1984, jezeli masz kase to zmien od razu amortyzatory. Wykres pokazuje, ze sa ok ale dopiero po wymianie czuć róznice. Niestety wytrząsarka nie jest miarodajna a nowe ( które będą i tak twardsze niż to co masz teraz ) lub twarde spręzyny i stare amory zaowocują samochodem, który skacze jak piłka pingpongowa. Oczywiście mozesz sprawdzić jak to będzie ale jeżeli się okaże, ze mam rację to zapłacisz drugi raz za tę samą usługę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej