Forum > i20

[i20 PB] Blokujący się hamulec ręczny - przerabiał ktoś taki

<< < (2/3) > >>

Kudłaty_1975:

--- Cytat: "Jacaw" ---(tylko nie wiem jak rozumieć ten dopisek "opcja", gdy posiadam tarczo-bębny).
--- Koniec cytatu ---

Może tu chodzi o opcję wyposażenia??? Tzn. czy z tyłu są tarcze i klocki, czy bębny i szczęki.

Jacaw:

--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---Może tu chodzi o opcję wyposażenia??? Tzn. czy z tyłu są tarcze i klocki, czy bębny i szczęki.
--- Koniec cytatu ---

Też tak podejrzewam, że dotyczy to tylko modeli (o ile takie w ogóle są) z samymi bębnami z tyłu. Generalnie już odebrałem samochód, cała "przyjemność" kosztowała mnie 606 zł, przy czym wymienili też po uzgodnieniu klocki (ponoć były starte do połowy, ale się niby sypały - jak zwykle zapomniałem powiedzieć, aby mi je pokazali). A generalnie posypały się szczęki i coś tam się od korozji zacięło.

Oczywiście wspomniałem o moich wątpliwościach dotyczących 4 przeglądu i tego, że moim zdaniem mechanik wtedy powinien już coś zauważyć. Obecnie widzę sporą różnicę w działaniu dźwigni ręcznego i sam jestem na siebie zły, że wcześniej nie przywiązałem do tego większej wagi.

No i cały czas się zastanawiam, czy jeszcze nie pisać do Hyundai'a, bo nie podoba mi się, że 4,5 rocznym aucie korodują i zacinają się szczęki (a raczej często używałem ręcznego, czyli to nie efekt braku jego używania), a do tego oryginalne klocki się sypią mimo, że jeszcze sporo ich zostało. Pewnie mnie oleją, ale w sumie co szkodzi napisać.

de_assis:
Mi od początku w nowym i20 2009 zapiekały się zaciski z przodu tzn. po myciu auta, po mrozie prawy przód łapał i cięzko było ruszyć, w końcu to rozebrałem, klocek był gdzieś starty do połowy ale co z tego jak okładzina odpadła od całości, a wszystko praktycznie się nie ruszało, wyczyściłem, przesmarowałem i zalozylem ATE, na razie w porzadku. Jak widac hamluce tez nie sa mocna strona i20 starego czy nowego modelu

bedik:
Również przerabiam problem blokowania się hamulców.
W moim przypadku jest to tył lewa strona. W moim aucie występują tak zwane tarczo bębny, ręczny na szczękach a zwykły na tarczach.
Nie mogę znaleźć przyczyny, nie wiem czy trzyma ręczny, czy blokuje się tłoczek w zacisku. Jak rozbieram to wszystko chodzi płynnie tłoczek daje się wcisnąć bez najmniejszych problemów a ręczny niby tez chodzi linka się nie zacina wszystko ładnie przesmaruje a problem co jakiś czas się powtarza.
 Po jakimś czasie koło się grzeje i jest bardzo gorące jak ostygnie problem znika i jakiś czas jest ok. Co do klocków to potwierdzam problem odpadających w oryginale okładzin ciernych , hyundai się nie popisał.  
Postanowiłem jakiś czas nie zaciągać ręcznego aby zobaczyć co trzyma jak problem grzania koła się nie powtórzy będę wiedział ze winny jest ręczny.

[ Dodano: 2016-02-14, 19:32 ]
Moja próba z nie zaciaganiem ręcznego pokazała że problemem nie jest ręczny a zacisk. Po demontażu tloczka znalazłem na nim wrzery. Wymieniłem tloczek wraz z kompletem uszczelek 50 zł i jak na razie problem się nie powtórzył i mam nadzieje ze tak zostanie.

avtoxity:
Ja miałem bardzo podobny problem - też tarczo bębny z tyłu. O tyle było ciężkie do zdiagnozowania że tłoczek odbijał ale co jakiś czas tylne koła (i lewe i prawe) się nagrzewały. Linka ręcznego też ok, była nawet regulowana. Poszukałem na zagranicznych forach i jest to dość powszechny problem i20 (tak jak te nieszczęsne klamki z którymi ciągle walcze, już teraz na swój koszt - 2 razy malowali drzwi na gwarancji i niby coś tam majstrowali z klamkami ale nic to nie dało i jak tarły tak trą dalej o lakier). Przyczyna była identyczna jak u Pana wyżej. Także spróbujcie sam tłoczek najpierw wymienić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej