Forum > i20

[i20 PB] Blokujący się hamulec ręczny - przerabiał ktoś taki

(1/3) > >>

Jacaw:
Stwierdziłem ostatnio, że nie odbija mi hamulec ręczny w tylnym prawym kole. Jak lekko kopnę w koło lub ruszę to się odblokowuje, aczkolwiek nie wiem czy całkowicie, czy trochę, bo podejrzanie luźno chodzi dźwignia hamulca.
W jednym warsztacie (nie ASO) stwierdzili, że może to być:
- tylko kwestia przesmarowania go (jak będę miał szczęście),
- wymiana (jak będę miał pecha).
Auto jest ostatni rok na gwarancji, w ASO pewnie skasują jak za zboże, bo to chyba nie podlega gwarancji, a może się mylę ? Czy ktoś może przerabiał podobny przypadek i czy orientuje się jak ma się do tego gwarancja ?

kosmos2011:
W 1,2 z tyłu są bębny czyli czas zajrzeć i sprawdzić czy linka się nie blokuje, jaki jest stan sprężynek przy szczękach i przesmarować to i owo.

MarcoAntonio:
No np. Ja mam i20stkę z silnikiem 1.2 w benzynie z 2014 roku ( kupiona w salonie jako nowa) i mam z tyłu już też tarcze. Dzisiaj akurat byłem na przeglądzie po roku. Pan, który mi robił przegląd, dał mi wskazówkę, żeby co jakiś czas, a szczególnie po myciu zrobić następujący manewr: Przy jeździe już z małą prędkością, przy dochamowywaniu, np przed skrzyżowaniem delikatnie zaciągnąć ręcznym, nie żeby się blokowały koła, ale delikatnie. Ma co na celu oczyszczenie się tam z tego pyłu ;-)
Nie musi być to częsty zabieg, ale co jakiś czas, a szczególnie po myciu myjką ;-)

Jacaw:
Odświeżam temat, bo wczoraj zostawiłem auto w ASO i diagnoza jest taka, że szczęki/okładziny (te w bębnie od ręcznego) do wymiany, a przy okazji mają wymienić też kocki... niestety mimo gwarancji to wszystko odpłatnie - koszt około 600 zł. Natomiast w ramach gwarancji, coś tam z linką mają zrobić (wymienić lub przeczyścić).

I teraz osobiście mam dwie wątpliwości:
- nie do końca wiem co spowodowało te problemy, ale teoretycznie jeśli np. zablokowała się linka (która objęta jest gwarancją) to w moim odczuciu powinno wszystko iść na gwarancji. Jednak podejrzewam, że to mogłoby być trochę jak kopanie się z koniem, bo musiałbym jakoś udowodnić ten fakt.
- niby na każdym przeglądzie mają sprawdzić stan hamulców w tym postojowego, do tego według mojej instrukcji ostatnim mój przegląd (czyli czwarty) obejmował coś takiego: "hamulce bębnowe i okładziny hamulców (opcja)" (tylko nie wiem jak rozumieć ten dopisek "opcja", gdy posiadam tarczo-bębny). Przegląd był w czerwcu, mój problem pojawił się na pewno już w październiku (a możliwe, że nawet ponad rok wcześniej, bo pamiętam, że miałem wrażenie, że ręczny jakoś lekko się zaciąga, ale niestety trochę to zignorowałem) i nie chce mi się wierzyć, że gdyby rzetelnie sprawdzili ten hamulec to by tego nie wykryli.

Tak więc, jakby ktoś miał coś podobnego u siebie, to zgłaszajcie to przy przeglądach, bo oni je chyba trochę po łebkach robią.

de_assis:
Mi cos puka przy hamowaniu w tylnym prawym kole, w końcu musze tam zajrzeć, jak się z dużej prędkości hamuje to nie, ale powiedzmy ledwo toczymy się po drodze 20 czy 30 na godzine i delikatnie wciskam hamulec to następuje stukanie-pukanie, takie równomierne jakby w jednym punkcie bębna ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej