Autor Wątek: [Coupe GK] problem z ABS  (Przeczytany 5580 razy)

crossc

• Gość
[Coupe GK] problem z ABS
« dnia: 25 Maj 2013, 19:27:54 »
Witam,
Mam problem związany z układem ABS w Hyundai Coupe 2006r świecą się kontrolki od ABS i ręcznego, nie można się połączyć żadnym kompem ze sterownikiem ABS, reszta chodzi. Problem pojawił się po próbie uruchomienia samochodu z rozruchu. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone. Prąd do sterownika dochodzi.
Czy da się to jakoś naprawić? Mam problem ze znalezieniem takiego samego stera.
Nr. stera 98920-2C850

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
[Coupe GK] problem z ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj 2013, 12:09:37 »
Z tego co mi wiadomo wine ponosi zbyt niskie chwilowe nawet napięcie na całym układzie, układ ABS jest na tym pukcie bardzo wrażliwy. Jakim komputerem próbowałeś się połączyć? Bo wystarczające powinno być skasowanie błędu, np w ASO, jeśli żaden z mechaników nie posiada kompa pod Hyundai`a

crossc

• Gość
[Coupe GK] problem z ABS
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2013, 17:15:56 »
Próbowałem połączyć się lanchem i autocomem ale bez rezultatu. Łączy się z silnikiem, poduchami ale nie z ABSm. Kiedyś ktoś mi kasował abs auto comem i poszło a teraz niestety nie chce się połączyć. Mówisz żeby spróbować jeszcze podpiąć się kompem w serwisie? Mój sterownik jest z ESP a w tych kompach mieli opcje ABS z TCS

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
[Coupe GK] problem z ABS
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maj 2013, 21:30:57 »
TCS to nie jest czasami Hyundai`owski odpowiednik ESP? W serwisie skasują Cię od 100 do 200 zł.  Ja w swoim (RD2) łaczyłem się SnapOnem, Launch nawet nie chciał połączyć się z silnikiem..

Reasumując jak dla mnie wniosek jest taki żeby zacząć od skasowania błędu ABS, prawdopodobnie komputer odebrał zanik napięcia i układ ABS został 'rozbrojony'.

crossc

• Gość
[Coupe GK] problem z ABS
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maj 2013, 22:13:23 »
TCS - nazwa systemu przeciwdziałającej nadmiernemu poślizgowi kół podczas przyspieszania. Natomiast ESP - układ stabilizujący tor jazdy samochodu podczas pokonywania zakrętu, przejmujący kontrolę nad połączonymi układami ABS i ASR. Więc raczej jest różnica w tych systemach. Ale spróbuje podpiąć się innym sprzętem