Forum > i30 FD
[i30 FD] i30 1.6 crdi 2009 Wibracje od 1800-2200
Clins299:
Witam Panowie jak w temacie:
Od samego początku gdy kupiłem ten samochód pojawia się u mnie problem z wibracjami pojawiającymi się w zakresie obrotów od 1800-2200 (na każdym biegu potem ustępuje).
Poświeciłem już na rozwikłanie mojego problemu z 20 godzin w garażu ( sprawdziłem poduszki, przestawiałem poduszki bo 1 jest regulowana i nic nie pomaga. Sprawdziłem układ wydechowy, wszystkie połączenia,).
Dodam że samochód ma 130 tys. km i silniczek pracuje czysto równo, zbiera się również bez żadnych anomali....
We fordach ponoć wibracje nasilały się przez wycieranie kielicha w skrzyni biegów który przenosi napęd na przegub i dalej na półoś. Za wydzieranie półśki nie bardzo chce się brać.
Czy ktoś ma podobne problemy??
Czy jest tu ktoś z okolic Krosna Jasła Rzeszowa na Podkarpaciu żeby porównać charakterystykę pracy takiego samego hyundaia jak mój.
Dodam że wydaje mi się że wibracje na tych zakresach to urok diesli ale w moim przypadku jest to zdecydowanie za bardzo nasilone.
Licze na konkretne odpowiedzi. Odpowiedzi wyważ koła etc logiczne że są bez sensu i nie na miejscu.
wwojtas77:
Ja kolego jestem z Krosna tak że jak chcesz porównać to pisz.
wwojtass77@wp.pl, umówimy się i porównasz.
Clins299:
Witam robie w krośnie w jednej z firm na terenie WSK wiec jestem codziennie odezwę się w przyszłym tygodniu na maila.
misio2015:
Mam co prawda Kie Ceed, ale mam podobny problem. W zasadzie identyczny - wibracje pojawiające się w zakresie 1700-2000 obrotów. Pisze, bo silnik i skrzynia są przecież takie same w Hyundaiu i Kii.
Również u mnie zostało sprawdzone zawieszenie silnika i wszystko inne co się dało sprawdzić bez rozbiórki samochodu.
Problem jest i moim zdaniem narasta. Serwis rozkłada ręce i nie wie co robić. Na australijskim forum hyundaia znalazłem dyskusje o podobnym problemie - Australijczycy po wielkich bojach i zmaganiach wymieniali sprzęgła i koła zamachowe (jednomasowe). Pomagało.
devl:
ja już kiedyś opisywałem ten problem.. |Rezonans, wibracje pomogło wymian sprzęgła.. Niestety zwykłe sprzęgło w tych silnikach ma sprężyny na kole i w nich zamontowali plastikowe walce nie wiem po co, a w nich metalowe rurki.. jak się wycierają, hałasują..
Nawigacja
[#] Następna strona