Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Licznik kilometrów działa bez kluczyka  (Przeczytany 6218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline provokator

• Giełda
[Getz TB] Licznik kilometrów działa bez kluczyka
« dnia: 11 Październik 2015, 16:33:27 »
Witam serdecznie!
W Gacku mojej żony zlokalizowałem pewien problem dotyczący licznika kilometrów.
Mianowicie po zgaszeniu samochodu, wyjęciu kluczyka cały cas wyświetlany jest dystans całkowity ( ODO). Przy uruchomionym silniku licznik normalnie działa tj. można przełączać pomiędzy ODO, dystans A i B. I jeszcze jedno - licznik w ogóle nie jest podświetlony co jest troszkę irytujące bo nie widać jego wskazań w nocy.
Jest to zwykły licznik - bez komputera. Poza tym felerem w Gacku wszystko działa jak powinno, kontrolki świecą, gasną, silnik, klima, elektryka szyb, lusterek wszystko OK.
Czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, ma jakiś pomysł?
Za wszelkie pomysły będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich !!!
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:44:29 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2015, 21:25:23 »
Ja bym wyjął licznik i sprawdził żarówkę od licznika plus przetarł styki od kostek. Może to pomoże a może nie jeśli to wina licznika i sobie wyświetla stan.
U mnie od zakupu nie podświetlało własnie przebiegu. Co dziwne jak mechanik rz podłączył swój tester pod złącze obd2 podświetlanie wróciło i świeci zawsze po zapłonie nawet bez włączonych świateł.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2015, 15:19:05 »
Pytanie zasadnicze. Wyświetlają się same cyferki czy podświetlony jest cały wyświetlacz? Jeśli same cyferki to jest normalne. W mojej Eli licznik kilometrów total stale jest widoczny i w niczym to nie przeszkadza.
Jeśli chodzi o podświetlenie - podstawowa rzecz - sprawdź czy nie masz przyciemnionego. taka rolka z lewej strony kierownicy  :mrgreen:
ja ostatnio się zastanawiałem czemu nie podświetla się licznik w golfie mojej żony. Okazało się, że magicy przyciemnili by im ledy z popielniczki oczu nie wypaliły. O dziwo sam cyferblat z prędkościomierzem i obrotomierzem był podświetlony. Nie podświetlał się tylko wyświetlacz przebiegu i zegarka.
Jeśli nie jest przyciemniony to należy zmienić żarówki podświetlenia. jak rozkręcisz maskowanie to powinny być widoczne u góry licznika.

Edit: Mój szef ma Getza i też widoczny jest całkowity przebieg na wyświetlaczu. Specjalnie spytałem. Więc to normalne.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Październik 2015, 08:42:11 »
U mnie licznik kilometrów włącza się dopiero po włączeniu stacyjki. Nie trzeba włączać silnika, ani świateł.

Offline provokator

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2015, 14:38:04 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, szczególnie zaś RaulC  - tak wyświetlają się same cyferki. Prawdopodobnie walnęła tylko żarówka od podświetlenia nocnego, ale to sprawdzę jak wrócę z wyjazdu. W każdym razie oglądałem na YT jakiś filmik z demontażu konsoli licznika i w tym Gacku z filmiku też cały czas wyświetlał się dystans ODO. Zatem widocznie tak ma być i gitara :-D .

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Październik 2015, 01:21:03 »
Proszę bardzo.  :mrgreen: Maskowanie licznika jest przykręcone na 2 wkręty. Jak pomacasz górę maskowania to wymacasz. Wystarczy śrubokręt krzyżakowy. Żarówki do podświetlenia w obudowie potrzebne. Możesz dać LED-y. Koszt normalnej bańki w obudowie w byle jakim sklepie to 2,50 zł.
Jak zdejmiesz maskowanie to poświeć latarką by zobaczyć gdzie są wkręty przytrzymujące licznik na miejscu. Max to 4 wkręty, ale mogą być też 2 i ogranicznik na dole. Odkręcasz te wkręty i wystarczy przechylić licznik górą do przodu by widzieć żaróweczki do wymiany. Jeśli nie podświetlają się też wyświetlacze z kilometrami to trzeba wyjąć cały by znaleźć z tyłu odpowiednią żarówkę. Do tego trzeba ściągnąć kabel. Ostrożnie by nie pourywać przewodów. Wystarczy ścisnąć zapadkę. Jest od góry licznika. Żeby wyszedł cały trzeba go nieco wepchnąć do środka i wyjmować bokiem. Po wymianie czynności w odwrotnej kolejności.
Naprawdę wystarczy do tego śrubokręt krzyżakowy i maksymalnie kombinerki jakby był problem przekręcić te żarówki.