Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

getz 1.3 12V R4 + LPG - mocne szarpanie - wymiana listwy po

<< < (3/4) > >>

robaszek127:
Jak się przełącza po 7km to chyba- ustawiony jest próg na 50-60stopni lub więcej. U mnie jak było 35stopni to max po 2km już jechał na gazie a teraz po 1km jak jest 25stopni.
A check to chyba norma w getzach z lpg. U mnie mam wpis w książce serwisowej gdzie wymieniono katalizator w serwisie więc wytrzymał jakieś 40tys jazdy na lpg.

zwyriusz:
no być może jest te 50-60stopni, dodatkowo chciałbym abyście wiedzieli że wcześniej wskaźnik temp w aucie się nie ruszył a już miałem go na gazie (ciepłe poranki - 1km jazdy)

w zimne poranki ,ktore obecnie panują mam wskaźnik temp na max a lpg dalej się nie załącza :/

O CO CHODZI

robaszek127:
Trzeba sprawdzić jaka jest temperatura ustawiona przejścia na gaz.
A potem czy może nie uksył się od wibrcji kabelek idący do czujnika temperatury w parowniku. Przy takich wskazaniach powinien już dawno jeździć na gazie.
Do tego nie jeździj tak na prawie rezerwie bo padnie pompa paliwa.

zwyriusz:
a tak z ciekawości ile tam teraz może być paliwa? 5l? 10l?

RaulC:
Na rezerwie powinno być około 7 litrów PB. Jeśli nie przełącza się na gaz w ogóle to mógł w ogóle sterownik paść. Listwę możesz wymienić, bo ze zdjęcia wygląda na lichą już. Jak pojedziesz do gazownika najlepiej podłączyć pod kompa. Jak coś jest nie tak to nie pokaże tylko błędy wyskoczą.
Check nie powinien się palić niezależnie od wszystkiego. Może to być ta listwa a może i sterownik od gazu pada. Istotne jest co to za sterownik. Jak włoski to go wywal. Te listwy stosowane są albo z włoskimi instalacjami albo ze STAGiem. Od razu napiszę, że STAG lepszy. Ma więcej możliwości ustawień. Jeśli jednak masz sterownik STAG (zawsze jest na nim napisane, że to STAG i jaki model) to gazownik powinien ustawić wszystko po wymianie listwy. Temperaturę przełączenia się ustawia w parametrach. Są dwie wartości temperatur oraz obroty do przełączenia.
Jak auto jedzie na gazie to powinieneś widzieć to na kontrolce od niego. Są zawsze 3 przełożenia - benzyna-awaryjne odpalanie-gaz(automat) Do tego kontrolka poziomu gazu w baku oraz kontrolka przełączania. Możesz mieć też skopane inne parametry przełączania. Na przykład BRC musi mieć ustawione obroty przełączenia i przełącza dopiero jak się wciśnie sprzęgło przy odpowiednich obrotach. STAG  nie reaguje na wciśnięcie sprzęgła i płynnie przełącza. Niektóre włoskie instalacje mają tak jak BRC więc kicha. Możesz w ten sposób jechać bardzo długo na benzynie i się nie przełączy póki sprzęgła nie wciśniesz i nie dodasz gazu. Dlatego sprawdź dokładnie jaki masz sterownik, bo to on jest najistotniejszy. Reszta może być ok a wszystko może być winą sterownika gazu. Także check.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej