Forum > i40 VF
[i40 VF] Czujniki parkowania
timoboll:
Witam
Mam pytanie dotyczące czujników parkowania w i40 premium 2011 z asystentem parkowania. Samochód pogwarancyjny, ASO stwierdziło że padły dwa przednie prawe skrajne czujniki, a że kwota jednego to 450 zł. zainteresowałem się czujnikami z ali. Znalazłem o takim samym numerze seryjnym (rozumiem że ostatnie 3 znaki dotyczą koloru nadwozia). Zastanawia mnie jednak co może oznaczać "RB" po napisie MANDO w aliowski czujnikach, bo w moim oryginalnym czujniku takiego zapisu nie ma. Orientujecie się może czy będą pasować? Z góry dzięki za pomoc. Poniżej linki do obu:
Mój czujnik:
https://drive.google.com/file/d/1KXdVAwzk66jrwk8_JLgVuhfZaLdElPmg/view?usp=sharing
Czujnik z ali
https://drive.google.com/file/d/1WXXDIjJPOOsqoox9PO5PUHm1aBFdwOkW/view?usp=sharing
MD13:
Ja mam też asystenta parkowania ostatnio wymieniałem 2 które zakupiłem z alli . Działają. Link do aukcji masz wyżej w tematach. Ja znalazłem dokładnie taki sam jak wyciągnąłem z auta. Sprawdzę te stare bo chyba mam jeszcze ,czy mają takie same oznaczenie jak twoje , ale coś mi się wydaje ,że inne są u mnie oznaczenia.
timoboll:
OK, jak już sprawdzisz daj od razu znać czy orientujesz się odnośnie różnicy w czujnikach z przodu. Czy wszystkie 6 czujników są takiego samego numeru i mogę zamawiać 2 sztuki z ali na moje 2 skrajne wadliwe? Miałem dostęp z nadkola do jednego którego zrobiłem powyższe zdjęcie, ale czy ten kolejny będzie taki sam? I czy tylne mają inne oznaczenia? bo nie wiem czy da się uniknąć ściągania tylnego zderzaka żeby to sprawdzić. :roll:
MD13:
Masz 2 z przodu , potem 2 skrajne i 2 boczne ( jeśli chodzi o przód) te 2 z przodu i skrajne są takie same i właśnie ja wymieniałem ostatnio u siebie skrajne. Tych bocznych nie ruszałem jeszcze. Skrajne wymieniałem odchylając zderzak .
timoboll:
Dzięki Twojej informacji udało mi się ustalić że 2 przednie i 2 tylne (środkowe) mają oznaczenie F/R SENSOR i są najprawdopodobniej identyczne tak jak analogicznie te skrajne i boczne. Skrajne mają oznaczenie SIDE SENSOR, nie nie wiem tylko jakie oznaczenie mają czujniki boczne, znajdujące się pomiędzy środkowymi a skrajnymi. Wie ktoś może, lub poprawi mnie w moim śledztwie?
Nawigacja
[#] Następna strona