Autor Wątek: Vss (czujnik drogi) - gdzie szukac?  (Przeczytany 3660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vesoly

• Gość
Vss (czujnik drogi) - gdzie szukac?
« dnia: 13 Sierpień 2008, 23:14:45 »
Potrzebuję podpiąć się w swoim Accencie do czujnika drogi (lecą sobie impulsy w czasie gdy samochód jedzie - im szybciej tym ich więcej) Pytanie - gdzie szukać tego sygnału?
Znalazłem pod maską złącze zasłaniane pokrywką z nadrukiem DIAGNOSIS ale w necie brak informacji do czego służy i co na nim można znaleźć. W pierwszej chwili myslałem, że to jest OBD2 bo bardzo podobne ale OBD2 mam w kabinie w skrzynce z bezpiecznikami a to złącze jest przy samym kompie pod maską w pobliżu obudowy filtra powietrza.
A może impulsy Vss znajdę na ktorymś pinie na złączu do komputera?

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpień 2008, 09:44:31 »
A może impulsy Vss znajdę na ktorymś pinie na złączu do komputera?

Na pewno tak jest. Z tego co pamiętam to gaz sekwencyjny korzysta z tego sygnału. Może podpytaj jakiegoś gazownika

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2008, 17:51:25 »
Znalazłem taką odpowiedź na www.hyundai-forums.com :

I actually just put a Rostra kit in my car, so I'm quite fresh on this. I just spliced
it into the wire off the connector behind the fuse box cover. It was R/O if I remember
correctly, pin 6 or something like that, top row never the less.

Czy może mi ktoś wytlumaczyć co to może być to R/O i czy to chodzi o to złącze DIAGNOSIS, które znajduje się faktycznie koło pokrywy bezpieczników pod maską ?

vesoly

• Gość
złącze DIAGNOSIS
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpień 2008, 22:19:06 »
Tak wygląda to złącze, które mnie interesuje. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje o sygnałach na pinach w tym złączu.

http://www.wrzuta.pl/img/file/d3dyacfFWh/diagnosis.jpg

grzesik1: edit linku zdjęcia

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpień 2008, 08:11:14 »
vesoly, a próbowałeś najprostszego sposobu tnz "telefon na głupa" do ASO ? :)