Forum > i20
[i20 PB] Problem z Datą i Godziną w aucie
Astrin:
Witajcie wszyscy,
Problem z pozoru błahy ale i zastanawiający gdyż innych usterek nie wykryłem jak narazie. Zakupiłem i20 z 2010, używane, wszystko jak śmiga aż miło, jedyny kłopot to ta nieszczęsna data i godzina. Ustawiam ją w jedynym możliwym i przeznaczonym do tego miejscu. Wszystko się pięknie zapisuje po czym przy ponownym uruchomieniu silnika data i godzina wraca do: 01/01/2001...Co ciekawe czytałem o podobnych przypadkach, inne marki, jednak tam problem dotyczył też kanałów w radiu które również nie były zapamiętane...U mnie radio zapisuje stacje normalnie.
Jakieś pomysły ?
apikus:
Czy masz automatyczne ustawianie daty?
Czy zostawiasz zawsze na jednej stacji radiowej przy wyłączaniu radia, czy dzieje się to na różnych stacjach?
Astrin:
Nie mam automatycznego ustawiania daty, mam przyciski: SET oraz góra i dół. Zobaczcie na zdjęcie, środek deski rozdzielczej to miejsce ustawiania daty i godziny. Na panelu gdzie wyświetla się również TRASA A i B...Radio tutaj nie ma raczej nic wspólnego, bo jak napisałem, radio ustawiam z panelu radia i zapisuje normalnie stacje i nie traci pamięci. Tutaj chodzi o godzinę i datę na tym małym wyświetlaczu.
kosmos2011:
Sprawdź wtyczkę M12 przy zegarze na pinie 10 stale powinno być napięcie.
Ewentualnie zostaje bezpiecznik ale wtedy nie działałyby inne odbiorniki.
Astrin:
Kosmos2011 - dziękuję za poradę ! Jak rozumiem można to zrobić we własnym zakresie ? Ale ja jestem kompletnym laikiem więc obawiam się że czeka mnie wizyta u mechanika, choć domyślam się że może i okazać się że ASO będzie konieczne. Jak myślicie, ile to będzie kosztowało ?
Nawigacja
[#] Następna strona