Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] przy około 2100 obr. wpada w rezonans

<< < (5/10) > >>

attex:
Stawiam na  łożysko podpory wału napędowgo,miałem podobnie po wymianie jest o.k

Mistrz:
Wymieniałem go jakieś 12-13 000 km temu, więc myslę że tak szybko nie powinno się zużyć.  :shock:
Są jakies inne sugestie???

mark:
Dzięki za zainteresowanie i czekam na dalsze rady. Po dzisiejszej przejażdżce mogę doprecyzować objawy. Wibracje tapicerki, a zwłaszcza podsufitki występują tylko w zakresie 1500-1700 obrotów, a im wyższy bieg tym bardziej się to nasila. Poza tym, jeśli przyśpieszamy łagodnie traktując pedał gazu, to zjawisko jest praktycznie niezauważalne, a nasila się pod dużym obciążeniem - np. jadąc pod górkę na 4-ce depniemy mocno na pedał gazu to w powyższym zakresie obrotów słychać niemiłosierny hałas rezonujących elementów wnętrza.

A tak przy okazji, czy ktoś z Was koledzy wie jak to jest z tym kołem dwumasowym w silnikach 2.0 CRDi 2WD? Gdzieś słyszałem, że dwumasę Hyundai zaczął stosować od 2004/2005 roku i nie mam pewności, czy mój egzemplarz z 2002 roku ma to ustrojstwo.

Mistrz:
Jeżeli masz 2WD no to moje przewidywania się potwierdzają że to nie będzie łożysko, no bo go nie masz.

A co do dwumasy - mój jest z 2001r. i niestety mam, ale jak tylko będzie trzeba to wywalę ją i z głowy będzie. Z tego co gdzieś czytałem to wersje z 113KM maja możliwość swobodnego wyboru przy wymianie, a w wersji 125KM sa jakies komplikacje.

vanhelsing:
Śledzę wątek, chociaż mnie nie dotyczy. Widzę, że coraz więcej osób ma ten sam problem i że brak na razie pomysłu na to, więc może pomogę. Opisywane przez Was objawy, czyli drgania w średnim zakresie obrotów są czasem efektem zanieczyszczenia lub awarii zaworu EGR. Wprawdzie psujący się EGR daje też inne objawy, np. dławienie jak przy odcięciu paliwa, to takie drgania/dygotanie też się zdarza. Czasem wystarczy przeczyścić, czasem trzeba wymienić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej