Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] przy około 2100 obr. wpada w rezonans

<< < (3/10) > >>

Grzech61:
U kumpla objawia się to przy wyższych obrotach i jest to chyba gorsze ze względu na prędkość do której może dociągnąć.Gość nie wie,czy wyprzedzając, auto mu nie wpadnie w "turbulencje".Strach w oczach  :shock: .A rozwiązania problemu,też nie wie gdzie szukać  :-(

chudy607:

--- Cytat: "Probably" ---Witam kolegów...
jak w temacie przy około 2100 do 2200 obr. santek wpada w rezonans.. nie jest to zbytnio uciążliwe ale mimo wszystko irytuje..
Czy ktoś z was tak ma? ... jaka może być przyczyna ?
--- Koniec cytatu ---

pamiętam, że przy innej okazji pisałeś, że powiedzieli Ci, że nie masz u siebie dwumasu, ale ...

... objaw, który opisujesz pasuje wręcz idealnie. w stilo mam dwumas i objawy jego padania były takie, że po odpuszczeniu gazu na wrzuconym biegu (najlepiej III) pomiędzy 2100-2000obr auto wpadało w mocne wibracje. początkowo tylko czasami, potem regularnie. to raz...

... a dwa, robiłem dzisiaj mały research na temat dwumasów w dieslach właśnie i wyszło mi, że silnik 125KM 4x4 wyprodukowany w 2005 dwumas ma. przeglądałem katalog części  intercarsu jak coś ...

stolek6:
A nie spojrzalem dobrze na furke. Faktycznie w tym roczniku moze byc dwumas, i to on moze powodowac wibracje. A to ze Ci powiedzieli ze dwumasy nie ma to na 100% w to nie wierz. Ze sprzeglem w sf nawet w hyundaiu sie gubia

apodko:
Kolego ja miałem to samo i przyczyną było koło dwumasowe. Jeżli będziesz wymieniał proponuję wyrzucić koło dwumasowe i włożyć sprzęgło standardowe nawet sam Hyundai zaleca taką wymianę i wytwarza takie sprzęgła. Ja zrobiłem błąd i wymieniłem na zestaw z dwumasem a po roku musiałem wymienić na standardowe bez dwumasy ale tego nie wiedziałem a kieszeń to bolało.

Probably:
wiecznie włóczę się po delegacjach .. tylko w weekendy można się Santkiem nacieszyć .... dlatego też dopiero teraz odpisuje..
więc tak :
byłem dziś w hmm hmm " serwisie " co prawda w innej sprawie ( wymiana świeczek )  ale przy okazji dowiedziałem się, ze jednak mam dwumase :(.

--- Cytat: "chudy607" ---

tylko przy przyspieszaniu, tylko przy zwalnianiu (odpuszczonym gazie) czy w obu tych przypadkach?
--- Koniec cytatu ---

efekt rezonansu jest tylko przy dodawaniu gazu.. czym wyższy bieg tym bardziej odczuwalne ... ale chyba musze sobie odpuścić, nie jest to aż tak uciążliwe żeby ładowac kase. Jeśli faktycznie okaże się, że wina leży po stronie sprzęgła .. to poczekam aż się "rozsypie".. jak narazie nie mam innych objawów..
Dziękuję kolegom za podpowiedzi ...... dziś ( po wizycie w ASO ) okazało się, ze wymiana świec żarowych w Santkach to nie lada wyzwanie ( ale to już na inny temat )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej