Forum > i30 FD
[i30 FD] Ciężko działające biegi 1 i R
WaldiBarca:
A po czym to bylo poznac przy wymianie oleju ? Powiedz cos wiecej, i czy pytales o laczny koszt wymiany synchronizatorow?
bobekos:
Zapomniałem napisać że jeszcze może być kwestia wysprzeglika w aucie. U mnie po wymianie inaczej biegi wchodziły. Jeżeli barwa się robi trochę jakby biała lub inna a nie jest typowo oleista to znaczy że możesz mieć problem z synchronizatorem w skrzyni a to już grubsza sprawa... Nie pytałem bo ciężko stwierdzić na zewnątrz :/ Mówił że skrzynie koreańsko-japonskie są najlepsze...
Na tą chwilę problem skrzyni mnie męczy i ciągle się zastanawiam robić czy jeździć do końca...?! Jak tam u was chodzi 1/2...?
CleverDevil89:
Witam. Ja również miałem problem że zmianą biegów. Ciężko wchodził 1 i 2 bieg. Wsteczny zgrzytał... Na początku wymieniłem olej w skrzyni ( nic nie pomogło). Tak więc wymieniłem sprzeglo kpl. LUKa i silownik sprzęgła. Efekt...? 100% zadowolenia :-) Biegi chodzą płynnie, brak chaczenia czy zgrzytanie. Pedał bierze już normalnie w połowie A nie jak wcześniej, że milimetr popuszczenia nogi i autko ciągnęło do przodu.... To tak dla informacji dla tych, którzy mają dylemat ;-) pozdro
pawelgep111:
Witam. Ten sam problem występował w moim Hyundai-u od chwili zakupu i występował też u poprzedniego właściciela. ciężko wchodząca jedynka w momencie gdy samochód się jeszcze toczy a ostatnio także po zatrzymaniu auta. sugerując się forum wymieniłem olej w skrzyni biegów oraz wyprzęgnik, bez jakiejkolwiek poprawy. Problem dopiero zdiagnozował mechanik z warsztatu specjalizującego się w naprawach skrzyni biegów. (wcześniej inni mechanicy sugerowali wymianę pompy sprzęgła) . Okazało się że wystarczyło podciągnąć jedną z linek od wybieraka biegów o około 2-3 mm żeby wszystko zaczęło działać jak należny (linka znajdująca się z prawej strony dźwigni zmiany biegów) . Regulację zrobiłem samodzielnie w ok. 1h.
bobekos:
Kolego jak się do tego dostać...? Jakieś foto co dokładnie itp bo stoję nad zmianą skrzyni a chętnie bym w starej pogrzebal...
Nawigacja
[#] Następna strona