Autor Wątek: Problem z odpalaniem  (Przeczytany 3417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline i30fan

• HKP
  • **
Problem z odpalaniem
« dnia: 31 Styczeń 2023, 08:51:02 »
Od jakiegoś czasu mam problem rano z odpalaniem auta (garażowane) lub tak po 8 godzinach na dworze w temperaturze około 0. Jednostka to benzyna 1.4. Niedawno zainstalowano LPG Stag. Myślę, że problem zbiegł się założeniem gazu, ale nie mam pewności. Oprócz tego po 3 dniach była wymieniana uszczelka pokrywy zaworów i świec. Widzę, że mechanik przyklejił ją na jakiś silikon, ale nie cieknie. Napięcie na akumulatorze to obecnie 16,9V. Świece nowe. Co dziwne, bo jeżdżę w mieście na krótkich dystansach.
Ogólnie problem wygląda tak, że próbuję odpalić samochód i udaje się to na ułamek sekundy, a następnie silnik gaśnie. Wtedy długo muszę próbować odpalić. Po kilku sekundach silnik odpala, ale lekko się zdusi. Kiedy dam troszkę gazu, np. na 2000 obrotów to efekt jest taki, że silnik na ułamek sekundy staje na 1600, następnie 1800 i dopiero 2000 obrotów.
W czym może leżeć problem? Przepustnica? Może instalacja nie jest do końca dobrze założona i przepuszcza się gaz?

Offline weuek

• Giełda
Odp: Problem z odpalaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2023, 22:06:17 »
Napięcie na akumulatorze to obecnie 16,9V.
Kuźwa jego mać! Skąd takie?

Offline i30fan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Styczeń 2023, 22:20:34 »
Tak pokazuje mi miernik. Może dla pewności zmienię baterie. Może akumulator jest uszkodzony i pokazuje takie nieprawdziwe napięcie? Z drugiej strony raczej słyszę mocne kręcęnie rozrusznika, a nie słabe.

piejar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Luty 2023, 10:26:51 »
Masz uszkodzony miernik lub regulator napięcia na alternatorze. Jeżeli będziesz tak ładował akumulator to niebawem go uszkodzisz. Max napięcie ładowania to jakieś 15V

Offline i30fan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Luty 2023, 17:58:30 »
Okazało się, że miernik mi tak pokazywał jednorazowo. Obecnie jest około 13,9V.

Co dalej sprawdzić?
Słychać, że rozrusznik dobrze kręci. Jak długo trzymam kluczyk to nie czuć, żeby osłabiało się kręcenie. Światełka, diody nie przygasają.
Kluczyka nigdy nie muszę wkładać ponownie, aby po jakimś czasie samochód odpalił.
Jeśli kilka razy przekręcę kluczyk, aby pochodziła pompka paliwa to nie ułatwia ani nie utrudnia to odpalenia.
Jeżeli w chwili odpalania lekko przytrzyma gaz to silnik odpala. Próbowałem też trochę pogazować przed samą próbą odpalania to nic nie daje. Co ciekawe dodanie lekko gazu, aby łatwiej odpalił działa tylko przy pierwszej próbie. Jak już spróbuję go odpalić i nie odpala, a następnie próbuję dodać lekko gazu podczas kolejnej próby to nic mi to nie daje.
Wyłączyłem też gaz przyciskiem, pojeździłem na benzynie, aby wypalił resztki w rurkach jeśli coś puszcza i to też nie pomogło.
Samochód nie wyświetla błędów w chińskim interfejsie obd.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Luty 2023, 22:02:08 »
Dawniej pierwszą rzeczą przed montażem gazu kazano ustawiać zawory. Nie wiem ale chyba twój silnik to jeden z najgorszych do tego plus ma zawory na szklankach. Wiadomo firmy zakładają gaz do wszystkiego ale podobnie były problemy z focusami gdzie były zawory ceramiczne.
Sprawdź ustawienia silnika a miernik jak nie wyzerowany będzie to pokazuje wyniki z kosmosu. Sam mam taki co nieraz ma odbicia.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Luty 2023, 23:39:59 »
Wymień czujnik temperatury płynu chłodzącego, koszt nie wielki, a potrafi różnie się uszkodzić i dawać rozmaite objawy... Jak to nie pomorze to manometr i pomiar kompresji na cylindrach 🤷 - odpinasz cewki odkrecasz wszystkie świece i po kolei mierzysz ciśnienie przez otwór świecy na każdym cylindrze kręcąc rozrusznikiem z wciśniętym pedałem gazu na max.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Luty 2023, 20:25:18 »
Jak dla mnie silnik jest zalewany paliwem nie podaje Ci przypadkiem podczas zapalania trochę gazu. Jak zapalasz wciśnij gaz do dechy zobacz czy nie będzie lepiej zapalał jeżeli tak to moja sugestia z zalewaniem silnika może być prawidłowa.

Offline i30fan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2023, 06:31:35 »
Dzisiaj spróbuję z pełnym gazem.
Może ktoś powiedzieć, w którym konkretnie miejscu znajduje się czujnik temperatury płynu? Oglądając na szybko widziałem kilka wtyczek i nie chciałem odpiąć złej.

piejar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Luty 2023, 08:51:59 »
No bo tam jest kilka wtyczek przy silniku. A jak wpiszesz w gugla g4fa czujnik temperatury płynu to zobaczysz jak proste może być życie w erze internetowej

Offline i30fan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2023, 19:44:56 »
Wymiana czujnika płynu temperatury jednak niczego nie poprawiła.
Zaczęło ubywać płynu chłodniczego i mam lekką chmurkę nawet na rozgrzanym silniku na benzynie. W zbiorniczku wyrównawczym płyn ma brązowawy kolor. Kałuży pod autem nie ma, wężyki suche.
Ile powinna kosztować wymiana uszczelki pod głowica i od razu rozrządu? Zamierzam oddać do auto w ręce mechanika, ale wolę znać jaka mniej więcej powinna być kwota za taką naprawę, żebym się nie naciął.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2023, 23:06:04 »
Każdy mechanik w różnej części Polski może co innego powiedzieć. Popytaj w swojej okolicy.