Autor Wątek: [i30 GD] xenony  (Przeczytany 8460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daros17

• Gość
[i30 GD] xenony
« dnia: 20 Wrzesień 2015, 21:17:14 »
czesc

Czy ktoś montował xenony w i30?

Macie jakieś miejsce gdzie schować aby przy ewentualnej kontroli nie znaleźli przetwornic?

Offline dario_79

• Giełda
Re: [i30 GD] xenony
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2015, 08:21:56 »
Zapewne nikt kto ma trochę oleju w głowie nie montował palników do zwykłych lamp, bo oślepiają  i zawsze jak jedzie jakiś cymbał z takim zestawem, to włączam długie, żeby zobaczył to co ja aktualnie widzę gdy jedzie z przeciwka. Po dwa żeby już mieć ksenony musisz demontować spryskiwacz, gdyż jest obowiązkowy i samopoziomowanie. I nie myśl, że jak policja cie zatrzyma to nie zauważy.

Arek103

• Gość
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2015, 09:17:37 »
Zgadzam się z przedmówcą, po za tym znam przypadek, że po stłuczce nie zostało wypłacone odszkodowanie AC tylko ze względu na to, że gościu miał zamontowane xenony do standardowych lamp, także odradzam. Jak xenony to tylko w reflektorach z homologacją, automatycznym poziomowaniem i wysokociśnieniowymi spryskiwaczami.

MarcoAntonio

• Gość
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2015, 20:42:16 »
Policja i kontrola to jedno, ale jak pojedziesz na przegląd i podbicie dowodu, też z pewnością ktoś komu zależy na pracy i stanowisku nie podłoży się i nie podbije dowodu. Również odradzam, no chyba, że jak z kolei mój przedmówca napisał, zmienić lampy i dołożyć spryskiwacze, ale to za duży koszt. Odradzam ;-)

peter0071

• Gość
HID w nowym i30
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2015, 18:16:45 »
Witam,montował ktoś HID-y w nowym i30? Przy włączonym silniku żarniki tylko błysną i gasną ,przy zgaszonym silniku świecą prawidłowo. Pozdrawiam

piwi

• Gość
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2015, 20:51:10 »
Ja mam u siebie i nie ma żadnych problemów. Jesteś pewien że masz niewadliwy zestaw? Nie spotkałem się nigdy z czymś takim a HIDy montowałem już w kilku samochodach.

Denny4

• Gość
Re: HID w nowym i30
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2015, 16:40:35 »
Cytat: "peter0071"
Witam,montował ktoś HID-y w nowym i30? Przy włączonym silniku żarniki tylko błysną i gasną ,przy zgaszonym silniku świecą prawidłowo. Pozdrawiam

Czy reflektory napewno mają takie same gniazda ??
Kształt i ilość pinów może się zgadzać ale przypisanie poszczególnych pinów już nie.
Radzę Ci dobrze sprawdzić i porównać schemat elektryczny wersji bez i z xenonami.
Jak znam te forum jeden z stałych bywalców zaraz sypnie linkami i schematami elektrycznymi od świateł  :mrgreen:

piwi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2015, 00:01:49 »
Kolega nigdzie nie napisał, że ma reflektory przystosowane do xenonów. Jakby tak było to nie bawiłby się przecież w HIDy.
Jak dla mnie problem leżeć może po stronie samych HIDów a konkretnie przetwornic. Sprawdź zestaw na dowolnym, innym samochodzie.

Denny4

• Gość
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2015, 17:23:54 »
Panowie powiem krótko.

Z szacunku do forum, administratora i kolegów tutaj szukających porady zakończmy ten żenujący temat.

Rozmowa o H...wym Idiotycznym Dziadostwie jest przynajmniej płytka, a pytania jak to zamontować żeby działało i gdzie to upchnąć w mojej skorupie są na tym forum totalnym FAUX PAS.

Przede wszystkim instalacja tego dziadostwa w świetle prawa jest nielegalna.
Trzeba wykazać się totalną nieodpowiedzialnością i brakiem szacunku do innych kierujących instalując to nielegalne badziewie.
Jeśli kogoś nie stać na samochód z lampami xenonowymi to na litość niech nie udaje że ma więcej niż w rzeczywistości.
Efekt jest zgoła odmienny i ludzie to widzą!

Szokujące jest beztroskie podejście do bezpieczeństwa na drodze.

Offline dario_79

• Giełda
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopad 2015, 17:33:26 »
Otóż to! Nieraz jak wracam wieczorem z pracy, albo rano jadę do pracy, to widzę "kołków" z takimi lampami. Cóż robię - włączam długie, niech zobaczą to co widzą inni gdy taki (nazwijmy to dobitnie) debil jedzie z przeciwka. Jeszcze lepiej, jak sobie podniosą odbłyśniki i myślą, że będą lepiej widzieć. Jak oni przegląd przechodzą?

peter0071

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopad 2015, 19:02:17 »
Cytat: "piwi"
Kolega nigdzie nie napisał, że ma reflektory przystosowane do xenonów. Jakby tak było to nie bawiłby się przecież w HIDy.
Jak dla mnie problem leżeć może po stronie samych HIDów a konkretnie przetwornic. Sprawdź zestaw na dowolnym, innym samochodzie.
                                                                       Witam wszystkich dodam że reflektory sa zwykłe (soczewki) .Cały zestaw HID-ów przy wyłączonym silniku świeci prawidłowo,problem pojawia się gdy silnik jest odpalony.Po włączeniu świateł mijania żarniki błysną i gasną a na gniezdzie żarówki jest brak zasilania.Przetwornice są OK bo zamieniałem z kolegą.Jakiś moduł musi odcinać zasilanie,tylko jaki i co?

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopad 2015, 21:20:44 »
Tak, odcina. (...)
Twój samochód odcina zasilanie. On wie jakie żarówki powinien mieć zamontowane. (...)

Myślałem że jednak macie trochę zdrowego rozsądku i kulturalnie wyniesiecie się z tą mdłą gadką na coś płytszego (czyt. bardziej odpowiedniego) typu zapytaj.one*.pl
(...)
Naprawdę dajcie spokój nie ośmieszajcie się bardziej, okażcie drobinę honoru.

Korekta postu, na troochę bardziej kulturalny. Bo był mniej. +Reg. III 9. g: nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Wymazanie cytatu + warn. tekla

i30crdi

• Gość
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopad 2015, 12:50:32 »
W zupełności zgadzam się z przedmówcą.
Później jeżdżą tego typu osoby i oślepiają innych kierowców.
To że wy dobrze widzicie to nie znaczy, że kierowcy z naprzeciwka coś widzą.
Jest to bardzo niebezpieczne, sam nie raz gdy zostaję oślepiony to albo zwalniam do zera (bo nic nie widzę), albo kilka sekund jadę na czuja (jeśli się nie spodziewam).
Grozi to kolizją lub potrąceniem (gdy ktoś akurat idzie po poboczu, to nieszczęście gotowe, nie pomogą nawet odblaski).

Przekujmy może ten temat w coś dobrego.
Jakie żarówki używacie, aby bezpiecznie jeździć? Macie coś sprawdzonego?

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
[i30 GD] xenony
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopad 2015, 19:13:46 »
i30crdi, nie przekuwajmy tematu w coś niezgodnego z tytułem wątku. Rozmowa była o ksenonach, które zostały kategorycznie odradzone i bardzo dobrze. Temat niech wisi, dla potomnych, coby im się nie zachciało :P