Autor Wątek: [I30 GD] Doświetlanie zakrętów  (Przeczytany 23403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Achilles

• HKP
  • **
[I30 GD] Doświetlanie zakrętów
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Listopad 2017, 22:03:16 »
Panowie, ja mam statyczne doświetlanie, ale nie do końca rozumiem jak działa. Jeżdżę głównie po oświetlonych drogach i słabo idzie to ze środka zaobserwować... A chodzi o to, czy to działa przy każdej prędkości?

W instrukcji jest tylko informacja, że reaguje na inny kąt skręcenia kierownicy poniżej oraz powyżej 10km/h, ale co jak jadę, dajmy na to, 90 km/h po zakręcie? To może przeszkadzać innym kierowcom. Czy powyżej jakiejś prędkości system przestaje działać? Myślę, że na logikę powinien.

Offline majras

• HKP
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Listopad 2017, 20:59:09 »
Ja mam 2012 i działa mi doświetlanie i raczej nie da się tego nie zauważyć w nocy na skrzyżowaniu, zwłaszcza jak się skręca w lewo to wtedy widać moment włączenia się dodatkowego doświetlenia.

Mi natomiast nie działa jak skęcam w prawo, ale obstawiam żarówkę.
Gdzie znajdudą się żarówki, które doświetlają, tam gdzie żarówka przeciwmgielnych?

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Listopad 2017, 12:08:25 »
Nie wiem jaką masz wersję. Ale zacznij od sprawdzenia w lampie, obok świateł mijania.

Dokładnie tutaj - jak na zdjęciu.

Offline majras

• HKP
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopad 2017, 15:07:51 »
Tak żarówka była przepalona . Wymieniłem i świeci.

Offline Achilles

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopad 2017, 10:33:35 »
Podbiję raz jeszcze temat z pytaniem co do prędkości, jak już pisałem w poprzednim poście. Ktoś się orientuje? Czy jak jadę 80-100km/h po łuku to moje doświetlanie oślepia kierowców na przeciwko? Bo jeżeli tak, to ten system jest bez sensu.

Największy sens miałoby gdyby system działał, powiedzmy, do prędkości 50km/h ale w instrukcji nic na to nie wskazuje.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopad 2017, 10:59:33 »
serio spędza ci to sen z powiek ? Jak masz kolegę co ma hultaja to umów się z nim na ustawkę wieczorem na jakimś winklu i  to powinno rozwiać wszystkie twoje wątpliwości .

Offline ekonet

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudzień 2017, 16:07:54 »
Cytat: "Achilles"
Czy jak jadę 80-100km/h po łuku to moje doświetlanie oślepia kierowców na przeciwko? Bo jeżeli tak, to ten system jest bez sensu.

Największy sens miałoby gdyby system działał, powiedzmy, do prędkości 50km/h ale w instrukcji nic na to nie wskazuje.

Oślepianie raczej nie ma miejsca, gdyż lampa doświetlająca świeci do wewnątrz zakrętu - tam raczej innych kierujących nie ma. Prędkości są podane w instrukcji - są związane też z kątem skrętu. Przy włączonym wstecznym biegu doświetlanie działa "odwrotnie" - doświetlana jest strona na zewnątrz zakrętu (żebyś nie przeorał przednim rogiem przeszkody).