Forum > i40 VF
[i40 VF] Opony zimowe
turli:
Pytanko mam. Mam ze starego auta opony 215/55/R16
Według wszelkich stron oponiarskich ten rozmiar nie jest zamiennikiem dla i40.
Czy można je założyć czy lepiej trzymać się 205/60 ?
kisiek:
Założyć można tylko licznik będzie oszukiwał. Będzie dodawał parę km a co za tym idzie będzie oszukiwał też spalanie.ilość wlanego paliwa się nie zmieni Ale za to norma na kompie spadnie.Będzie się można chwalić ze hultaj pali 4.5 L/km :mrgreen:
Alfred:
Problem to może sie pojawić jakbyś miał jakiś wypadek i przyjedzie gość z ubezpieczyczalni. Chyba zawsze sprawdzają opony i może sie przyczepić, że nie są takie jakie producent zaleca. Myślę, że dopiero wtedy może być jakaś przepychanka z ich strony bo znaleźli by coś do czego mogli by się przyczepić. Najlepiej zadzwon do swojego ubezpieczyciela i sie zapytaj jak oni to widza.
kisiek:
Szczerze nie znam żadnego przypadku żeby ubezpieczyciel miał coś do rozmiaru opon.opona ma być w stanie dobrym.załóżmy że masz kolizję na dojazdowce i co wtedy?
[ Dodano: 2018-11-05, 09:02 ]
Oczywiście indeks nośności i prędkości musi być taki sam lub większy.
robaszek127:
Zimówki zawsze lepiej zakładać węższe ale skoro masz takie oponki to zakładaj. Sam mam w getzie założone 185/65r14 gdzie w instrukcji napisane są 185/55 ale kupiłem je po taniości i wolę nawet wyższe opony bo trudniej uszkodzić alu felgę.
Może zawsze coś tam inaczej wskazywać licznik ale to można sprawdzić nawigacją.
Nawigacja
[#] Następna strona