Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
[S-Coupe] Scoupe nie chce sie zagrzac
skali:
Odkrecasz dwie srubki 6 mm na 10 mm klucz i masz termostat na wierzchu. Wąż z obudowa termostatu podnieść od razu do góry żeby Ci płynu zbyt wiele nie ubyło :)
Wymiana jest prosta jak posmarowanie kromki chleba masłem, ewentualnie pasztetem.
Pozdrawiam :-P
maspex:
Witam,
no niestety to nie byla bulka z maslem....
Okazalo sie ,ze sa 2 termostaty dla Scoupe..... jeden taki jaki jest w manualu HMS na obrazku 52mm , a drugi zupelnie inny 54mm od 1993.5 ....
oczywiscie w moim aucie byl model 54mm , jak wlozylem 52mm to nie stykalo idealnie, wiec przepuszcza. Stracilem kase za termostat i na dodatek ciezko znalesc dostepna wersje 54mm :/
harabin:
Aczkolwiek do S-coupe po 93r są również 2 termostaty, inny dla GT i LS a mianowicie na 82st.oraz na 88st.
Zakładając niewłaściwy silnik może szalec, niby to parę stopni ale trzeba wiedzieć że wersja GT ma lekko przekonstruowany system chłodzenia m.in turbinka i tłoki, i że nie bez powodu zostało to tak zaprojektowane :D
P.S.
HMS czy może HMC ?
maspex:
http://hmaservice.com/ :) czyli HMS :P
Dokladnie, sa rowniez inne temperatury, pewnie jak ktos ma pokrywe zaworow jak accent, ma nowszy termostat. Udalo mi sie dostac ostatnia sztuke z magazynu Intercars :) Jutro bede montowal i zdam relacje. Jeszcze pytanie - czy plyn chlodniczy szkodzi na paski, alternator ? Wczoraj pomimo zabezpieczenia troche sie polalo :P
Cibor:
Heja! Mam ten sam błąd, lecz termostat wymieniony a silnik się normalnie grzeje, lecz wyrzuca błąd i czasem mignie check. O co kaman??? Podejrzewam któryś z czujników pod termostatem, lecz czy na pewno, ktoś się spotkał z podobnym problemem??
Nawigacja
[#] Następna strona