Forum > i30 FD
[i30 FD] Rdza na tylnych drzwiach
sisimon:
Witam. Miesiąc temu zakupiłem autko i30CW z 2009 r. Przy myciu zauważyłem na tylnych drzwiach z obu stron przy uszczelce u góry delikatne 2 malutkie wykwity rdzy. Samochód do tej pory był serwisowany w ASO. Na silnik gwarancji nie ma. Mam możliwość robić dalej przeglądy w ASO odnośnie blacharki nadwozia. Czy robiąc je, mogę mieć szanse na usunięcie tej rdzy z drzwi ? lub bezpłatną wymianę drzwi z obu stron w ramach 10 letniej gwarancji ? Jeżeli nie, to jak zatrzymać ten postępujący wykwit ? Chciałbym też zrobić konserwację podwozia. Czy nie stracę wtedy gwarancji na perforację nadwozia ?
choody:
jak masz gwarancje na lakier uderzaj jak w dym musza to zrobic-usunac. co do konserwacji spytaj w aso
wolodi:
Witam,
Mam taki oto problem z klapą. Chciałem zapyta czy była w tym temacie jakaś akcja serwisowa? Dodam, że od 2 lat auto serwisowane poza ASO, czy są jakieś szanse usunięcia tego bez kosztów?Jestem 2gim właścicielem.
bobekos:
Ja mam trochę wyglądający większy bombel który sam zabezpieczyłem preparatem z aso. Masz w nim podkład przezroczysty i farbę pod kolor twojego nadwozia. Zrobiłem ale po 1 zimie po pękało. Na wiosnę chcę żeby mi to znajomy lakiernik pomalował. Niestety Hyundaie tak mają że ruda wychodzi gdzie chce :(
Denny4:
Nie dziwię się że Ci popękało.
Jeżeli masz na myśli dwie buteleczki w jednym kartonowym opakowaniu z logiem HYUNDAI to nie jest to żaden podkład.
Ten w kolorze nadwozia to farba. Ta druga buteleczka i bezbarwny płyn to lakier.
Jeżeli dobrze nie odtłuścisz powierzchni i nie położysz lakieru w 2-3 godziny po farbie to zejdzie wszystko (cały zabieg w temp. min. 15'C)
Oczywiście taką rdzę trzeba przeszlifować do żywej blachy inaczej nie ma to wszystko sensu.
Jeśli chodzi o klapę to jest to gwarancyjna naprawa.
Jednak obowiązkiem są coroczne przeglądy nadwozia. Koszt w ASO 100zł.
Jeżeli tego nie miałeś to na 100% będą się ślizgać od odpowiedzialności.
To bardzo powszechny problem i częsta usterka.
Nawigacja
[#] Następna strona