Forum > Sonata
[Sonata Y2] Z nawiewu leci letnie powietrze zamiast ciepłego
Monter:
Cześć. Fachmany sprawdzili cały obieg i przepłukali nagrzewnicę,sytuacja się poprawiła ciepło w kabinie wróciło przy obrotach ok 1500 gdy obroty spadają ponizej ciepło spada.W/g nich mogę mieć słabą pompę wodną i pasek. Co wy na to?
IgoReCzeK:
--- Cytat: "Monter" ---W/g nich mogę mieć słabą pompę wodną i pasek. Co wy na to?
--- Koniec cytatu ---
Teoretycznie mało prawdopodobne. Pompa wodna jest napędzana paskiem rozrządu (przynajmniej u mnie). Nawet jeśli jest zużyty, to pasek rozrządu nie ma wpływu na pracę pompy wodnej i odwrotnie. Pompa wodna zużywa się poprzez rozszczelnienie łożyska, na którym pracuje. Kto widział ją po wymontowaniu, to wie o co chodzi. ;-) Zwykły wiatrak z blachy (zaskakująco proste urządzenie).
Hants:
"Słaba pompa wodna" to jakiś mit, oprócz uszczelnienia i łozyska nic w niej nie ma prawa się popsuć. :-)
Obstawiam zapowietrzenie układu (lub zakamienienie), problemy ze zle założymi trójnikami (jesli masz gaz) lub..hehe - sprawdz, czy korek od chłodnicy działa, oraz czy zaslepka na zbiorniku wyrównawczym nie jest zatkana.
Ja jezdziłem dwa dni z kwaskiem cytrynowym w obiegu - ot tak - profilaktycznie.
olek1982:
Odpowiadam po czasie. U mnie pomogła wymiana termostatu. Razem z robocizną zapłaciłem 40 zł :)
Pozdrawiam
IgoReCzeK:
--- Cytat: "olek1982" ---U mnie pomogła wymiana termostatu.
--- Koniec cytatu ---
:-D Hyundaie mają to do siebie, że banalnie się psują. Miałem jednak nosa. 8-)
Nawigacja
[#] Następna strona