Autor Wątek: [Lantra J2] Problem z termostatem ?  (Przeczytany 7837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radeek23

• Gość
[Lantra J2] Problem z termostatem ?
« dnia: 05 Luty 2012, 20:57:37 »
Witam,kilka dni temu odpaliłem landrynę jak co dzień i ruszyłem przed siebie. Po ok 6 km zdałem sobie sprawę że nie przełączyło mnie na gaz po 1-2km jak zwykle. Dopiero po 7km zacząłem cisnąc na gazie i przy okazji zauważyłem że wskazówka płynu chłodzącego doszła do końca,by po przełączeniu się na gaz wrócić do połowy. Po krótkim czasie wskazówka znowu podskoczyła do góry,znowu opadła i tak cały czas. Ciepłe powietrze miałem w samochodzie dopiero kilka km po przełączeniu na gaz, a tuż przed koncem trasu zaczęło lecieć zimne....po chwili wróciło do normy i znowu miałem ciepło. Moje pytanie-czy mam termostat do wymiany,ew czujnik temperatury? Termostat wymieniałem niecały rok temu i nie jestem pewien czy to właściwa diagnoza.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2012, 22:30:09 »
może to być czujnik temp są mrozy elektryka wariuje, zapewne wskazówka opada gdy jedziesz na ,,luzie" albo z lekko wciśnietym gazem na niskich obrotach.

marsmi84

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Luty 2012, 13:02:41 »
termostat można sprawdzić demontując go, wrzucając do wody którą trzeba podgrzewać aż do wrzenia i za pomocą termometru sprawdzić kiedy się otwiera  to samo z czujnikiem tmp....

radeek23

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2012, 03:09:51 »
W końcu diagnoza-przetarł się wąż lpg,ten w którym idzie płyn chłodzacy i powoli ale systematycznie ubywa mi przez niego płynu -tektura podłożona na noc pod autem nie kłamie heh. Dolałem płyn i gitara-wskazówka temp. cieczy w normie,na gaz przełącza po 2km...jutro zmienię waż na nowy,dzisiaj nie miałem gdzie kupić niestety.