Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Pojemność zbiornika paliwa. Zgodnie z instrukc

(1/4) > >>

BBallFreaker:
Witam.

Od razu do sedna. Instrukcja podaje zbiornik o pojemności 75L. Jakieś było moje zdziwienie, gdy pojechałem na BP zatankować i do zbiornika, gdzie jeszcze kilka litrów było, zmieściło się dokładnie 76,54L. Czyżby jednak zbiornik był większy czy na BP tak bardzo oszukują??

vanhelsing:
To raczej normalne. Masz przecież jeszcze przewód doprowadzający paliwo od korka do baku. To jest spora "rura". Nie wiem jaką ma średnicę i długość w CM ale wydaje mi się że objętość tego przewodu to spokojnie kilka litrów. Stąd różnica.

BBallFreaker:
Kilka litrów to ja miałem jeszcze w baku, o czym napisałem :P

jajfa:
Gdzieś czytałem że nie warto tankować na pusty bak oraz używać maksmalnej prędkości tankowania na pistolecie. Podobno wtedy wychodzą największe błędy pomiarowe urządzeń pompujących i to na niekorzyść klienta. Jak znajde ten artykuł to wkleje.

suchar:
Hmm...

z reguły jak wyjadę zbiornik tak, że komp przestaje pokazywać ile do końca  :mrgreen: (mniej niż 50 km) to uda mi się wlać do zbiornika pod korek 75 l z małym haczykiem (nie pamiętam, żebym kiedykolwiek przekroczył 76, a leje zawsze pod sam korek...)

jak tankuję "normalnie" z rezerwy pod korek to wlewam zwykle 73-75 l.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej