Forum > Accent

Accent 1995-problemy z odpalaniem

<< < (7/11) > >>

BartBartez:

--- Cytat: "BLOONDYN" ---BartBartez - czujnik Halla jest jednym z trzech rodzajów czujnika położenia wału a nie istnieje osobno jako - nie wiadomo co. :-P
--- Koniec cytatu ---

Czujnikiem Halla przyjęło się nazywać czujnik położenia wałka rozrządu zamontowany wewnątrz aparatu zapłonowego(przynajmniej w moich okolicach). Czujnik położenia wału to inna historia.

I tak np. Scoupe ma czujnik Halla(w aparacie zapłonowym) oraz czujnik położenia wału korbowego w bloku(zbiera sygnał z koła zamachowego)

Natomiast Accent 1.5 ma czujnik położenia wału korbowego w bloku(zbiera sygnał z koła zamachowego) oraz czujnik położenia wałka rozrządu (budową identyczny z czujnikiem położenia wału korbowego) - tak samo ma również Coupe.

Chyba nasze różnice zdań wynikają z innego nazewnictwa poszczególnych elementów...

"Mój" czujnik Halla klik

czinuk:
czy jest ktos na forum kto wie dokladnie gdzie znajduje sie ten czujnik polozenia walu?? ile do niego idzie kabelkow?? i jakie trudnosci mozna napotkac przy wymianie?? badz jakie narzedzia sie zaopatrzyc przed przystapieniem do tej czynnosci??

dzieki pozdrawiam 8-)

BartBartez:
Myślę, że będzie w tym samym miejscu co w silniku 1.5 - czyli z przodu bloku silnika blisko skrzyni. Kabelek idzie jeden dwużyłowy. Kluczyk 10mm najlepiej nasadka.
Wygląda on mniej więcej tak http://motomaximus.pl/images/20070309194913.jpeg

czinuk:
siemka tak wiec przyczyna dolegliwosci mojego autka btl wlasnie czujnik polozenia walu korbowego, wymienilem go 2tyg temu, autko odpala bez problemow za kazdym razem, wymienialem ten czujnik jakies 2h, pozdrawiam :mrgreen: :>

Kris_DG:
Ile dałes za czujnik??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej