Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Zużycie oleju w silniku 2,4
AbaraiRenji7th:
Crazykoko - czym zalałeś silnik?
Ja mam wątpliwości na co zmienić castrola 10W40 w związku z braniem oleju - jak słusznie zauważył Weuek rzadszy 5W30 powinien znikać jeszcze szybciej.
Z drugiej strony Kosmos obstaje przy Mobilu 5W30 i patrząc na źródła jakie podaje też brzmi to rozsądnie.
crazykoko:
Przy zakupie samochodu w bagażniku został olej, niby że po wymianie i właśnie tą końcówkę dolałem. Jednak dzisiaj jadę do Selgrosa i kupuję Mobila ESP 5W30. Zobaczymy jakie będą efekty.
W Octavii zużycie oleju miałem też masakryczne. Wcześniej silnik zalewany był jakimś "no name" 10W40. Po przewertowaniu forum Octavii postanowiłem jednak go zmienić (chociaż wszyscy pisali, że nie zmienia się z 10 na 5 tylko odwrotnie) i kupiłem IMHO bardzo dobry olej w świetnej cenie - GM Dexos2 5W-30. Płaciłem za 5l bańkę 85 zł. Co ciekawe poziom oleju spadał zdecydowanie wolniej niż wcześniej. Kultura pracy się nie poprawiła, ale auto zimą odpalało żwawiej. Jednak należy zauważyć, że nie należę do ludzi zamykających liczniki na autostradzie. Poruszam się z prędkościami nie przekraczającymi 130 km/h, więc nie wiem, jak ten olej sprawdziłby się w bardziej ekstremalnych warunkach.
Zobaczymy jak będzie się rozwijała sytuacja z santkiem. Być może silnik zaczyna wykazywać oznaki znacznego zużycia i konieczny będzie remont, o czym sprzedawca zapomniał poinformować :) Czas pokaże.
PS
Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy zamiast Mobila nie wziąć jednak tego Dexosa. Kurcze, mam z nim dobre doświadczenia, a cena jednak sporo niższa.
weuek:
--- Cytat: "crazykoko" --- IMHO bardzo dobry olej w świetnej cenie - GM Dexos2 5W-30. Płaciłem za 5l bańkę 85 zł.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma dobrego oleju w cenie 17 zł za 1 litr (podrabiane są droższe).
crazykoko:
W takim razie zapytaj Kosmosa, co sądzi o oleju SPECOL Gold Synthetic SN/SM/CF 5W40 w cenie 74 zł za 5l :mrgreen:
A GM Dexos2 jest stosowany w serwisie Opla, więc o czymś to świadczy.
weuek:
Też znam i intryguje mnie fenomen specola. Tylko jakoś nikt jeszcze wiarygodnie nie potwierdził jego papierowej rewelacji.
A olej ford formula f jest stosowany w serwisie forda. Świadczy to o tym, że ford ma umowę z bp/castrolem (tanio kupuje i drogo sprzedaje ludziom, głównie na gwarancji). I tyle.
Nawigacja
[#] Następna strona