Autor Wątek: [Santa Fe CM] CHeck Engine + kod OBDII P0885  (Przeczytany 5181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

markpod46

• Gość
[Santa Fe CM] CHeck Engine + kod OBDII P0885
« dnia: 16 Sierpień 2013, 22:29:04 »
Witam. Automatyczna skrzynia biegów mojego Hyundai Santa Fe 2006/2007 2.2 Diesel (przebieg 144 tys.km - kupiłem przy stanie 98 tys.km) co 5-6 dni przechodzi w tryb awaryjny (3 bieg) i zapala się Check engine (tylko to). Stan ten zazwyczaj pojawia się podczas włączania jazdy wstecz. Po 2-3 dniach jazdy "awaryjnej" (dojeżdżam do pracy) stan ten samorzutnie mija i samochód jeździ dalej bez zastrzeżeń . Błąd ten można wykasować za pomocą komputera diagnostycznego. Komputer ten za każdym razem sygnalizuje błąd 0885 - związany z przekaźnikiem ATM. U mnie od początku tego przekaźnika NIE BYŁO. Wstawiłem na wszelki wypadek nowy przekaźnik zakupiony w serwisie Hyundai - bez zmiany. Za kilka dni mam umówioną wizytę w serwisie firmowym. Ale może ktoś zetknął się już z takimi objawami i wie co należy naprawić ew. gdzie szukać usterki?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpień 2013, 22:57:28 »
Nie było tam przekaźnika i A/T działało coś dziwnego. :mrgreen:  :mrgreen:   :mrgreen: :mrgreen:. Zobacz na jakie paliwo masz silnik.

W dieslu przekaźnik jest za schowkiem pasażera lub też pod osłoną lewarka zmiany biegów.

markpod46

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2015, 21:09:06 »
Odszukałem stary post pozostawiony bez mojej odpowiedzi.. Wtedy wymieniłem przekaźnik ATM z Photo 72 (post od kosmos2011) i usterka bezpowrotnie minęła. Dziękuję za radę.