Autor Wątek: Hak kolowniczy przyczepki  (Przeczytany 3934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kwiatek784

• HKP
  • **
Hak kolowniczy przyczepki
« dnia: 14 Grudzień 2019, 16:17:40 »
Witam
Mam pytanie czy ktos dokladal hak, do tuscona ja kupilem bez modulu i elektryk boi sie podlaczyc i kazal sie zorientować czy jest potrzebny. Moje pytanie czy ktos dokupywal hak i czu montowal modul jak tak jakiej firmy lub co polecacie dziękuję za odpowiedź

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2019, 09:57:14 »
Ja montowałem hak, moduł nie jest potrzebny, podpinasz się pod instalację świateł i to wszystko.
Otwory montażowe pasują do oryginalnych otworów, jedynie musisz wymontować ucho holownicze a pozostałe otwory mogą być zaklejone "papierem" pod konserwacją - ja tak miałem - monter nie potrafił znaleźć otworów :)

Offline kwiatek784

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2019, 18:55:40 »
Ja sam montowalem hak juz jest tylko elektryka dalem elektrykowi i on mowi ze chce wiedzieć czy w orginale jest modul bo juz kilka razy podpinal bez i nie chce bo sie boi ze cos sie spali

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2019, 10:26:02 »
Mój Tucson jest z 2009 r  i montowałem bez modułu - wszystko działa

Offline kwiatek784

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2019, 07:43:39 »
Ja zamówiłem juz dla spokoju modul uniwersalny a pytanie sciagaliscie biczki z bagaznika, jak tak moze jakas podpowiedź czy nie ma tam. Ukrytych srub i w ktora strone szarpac by nic nie polamac może foto

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2019, 10:47:20 »
Po co chcesz ściągać boczki??
Ściągasz lampy i wpinasz się do instalacji.
Co do modułu to uparty jesteś :) - napisałem że moduł nie jest potrzebny ale skoro masz za dużo kasy :)
Jak chcesz ściągać boczki to zaczynasz od listew progowych - drzwi tylnych i bagażnika, potem w sumie jest chyba z 8 wkrętów, nie pamiętam, jakiś czas temu montowałem czujnik parkowania i wtedy je demontowałem.
Jak znajdę zdjęcia to je wkleję

edit.
strzałkami oznaczone miejsca gdzie są wkręty - 2 szt. na boczek, w zaznaczonych żółtych obszarach są listwy do zdemontowania. Zdjęcie pokazuje lewy boczek w którym jest jeszcze lampka do odpięcia, prawy boczek - wkręty w tych samych miejscach. reszta jest na spinkach i podtrzymane uszczelkami.
To tyle co pamiętam i mogłem przytoczyć wg zdjęć

Offline kwiatek784

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2019, 12:40:08 »
Dziękuję bardzo czekam na zdjecia i na modul a elektryk namieszal w głowie

Offline MartinBlack

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudzień 2019, 15:50:31 »
Ja zakładałem hak u producenta haków, po podaniu im wszystkich danych pojazdu otrzymałem informację że moduł jest potrzebny więc taki komplet mi zamontowali.
Teraz wiem że moduł jest zbędny, ale to nie szkodzi w niczym, po prostu wyszło troszkę drożej.
Pozdr