Autor Wątek: [Santa Fe SM] awaria skrzyni  (Przeczytany 16578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lotarr

• Gość
[Santa Fe SM] awaria skrzyni
« dnia: 19 Lipiec 2015, 14:26:00 »
Mam problem ze skrzynią. Ok. 2 tyg temu jak jechałem autostradą z płyt betonowych przestał działać prędkościomierz a co za tym idzie tempomat. Wczoraj zaświecił się błąd silnika, skrzynia przeszła w tryb awaryjny, nie zmienia biegów- wskakuje 3 i koniec. Podłączyłem ELM i wyrzuciło błędy: P0765, P0760, P0755, P0750, P0720, P0740. Kasowanie błędów nie pomaga. Macie jakieś pomysły co padło? Nie wydaje mi się, żeby te wszystkie układy wskazane w błędach pady jednocześnie. Gdzie jest komputer od skrzyni?

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: awaria skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipiec 2015, 18:45:15 »

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2015, 20:06:39 »
Prędkościomierz, tempomat, masa błędów. A sprawdzałeś masy? Jasne, że kasowanie błędów nie pomaga. Błędy się kasuje po rozwiązaniu problemu a nie przed.

lotarr

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2015, 10:39:17 »
Miałeś rację, przez betonowy autobahn poluzowała się wtyczka na skrzyni. Błędy się same wykasowały i skrzynia działa. Tylko dalej mam problem z prędkościomierzem. Nie działa. Skąd brany jest sygnał na prędkościomierz? Znalazłem miejsce w skrzyni, gdzie się go podłącza. Dostęp bardzo kiepski. Z prędkościomierzem jest taki myk, że licznik nie pokazuje, a jak podepnę OBD, do torque pokazuje prędkość, i na pewno nie przez GPS tylko z ECU.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipiec 2015, 17:34:28 »
Czy tempomat teraz działa?

lotarr

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2015, 19:36:38 »
Tempomat nie działa...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2015, 19:52:20 »

Zobacz złącze M06.

lotarr

• Gość
[Santa Fe SM]
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2015, 20:52:21 »
Udało mi się wymontować ze skrzyni napęd prędkościomierza. Zębatka trochę zryta, jak ręcznie kręcę zębatką to prędkościomierz działa. Usterka chyba oczywista, choć cuda się zdarzają. Jurto sprawdzę to złącze, roboty niewiele a będzie pewność. W sumie to była jedna z poważniejszych usterek odkąd nim jeżdżę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2015, 21:05:57 »
To wszystko jasne zębatkę 46512-39700 dostaniesz tutaj http://www.fox.rzeszow.pl/KOLO-NAPEDU-PREDKOSIOMIERZA-HYUNDAI-SANTA-FE(4,253491,11693).aspx lub w podobnej cenie w ASO.

Zastanawia mnie tylko skąd OBD miało dane o prędkości.

lotarr

• Gość
[Santa Fe SM]
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipiec 2015, 22:12:42 »
też się zastanawiam. Może inne czujniki w skrzyni.  Albo przez betonowy autobahn coś po drodze do licznika źle styka. W tej chwili żeby fotoradary mi nie błyskały podłączam ELM i Torqua na komórce.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipiec 2015, 10:21:43 »
Stawiam, że ODB ciągnie sygnał z czujnika na prawej przedniej piaście. Ja nie mam ABS a czujnik itak tam jest. Stąd skrzynia wie o prędkości koła. Dalej już chyba wiadomo ;]

lotarr

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipiec 2015, 15:52:17 »
No i dalej lipa. Zębatka wymieniona i dalej nie działa. Wymieniłem też sam czujnik prędkości napędu licznika, z tym, że na używkę z kia, i sam czujnik jest kol. czarnego a w oryginale był beżowy. Czy one się czymś różnią oprócz koloru? Po ręcznym zakręceniu czujnikiem wskazówka prędkościomierza się kręci. Może coś w skrzyni padło, albo czujnik wskazuje prędkość na wstecznym :)
Martinez98- przy piaście są czujniki ABS.
Dalej mam błąd P0720- output speed sensor circiut- co to za czujnik, bo chyba nie od prędkości napędu licznika?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2015, 17:35:06 »

lotarr

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipiec 2015, 18:39:11 »
Jeszcze walczę. Zaczynając od początku. Jadę autostradą mam włączony tempomat i czuję jak auto lekko przyśpiesza a po chwili lekko zwalnia jakby falowanie żeby utrzymać prędkość. Pedał gazu też lekko faluje. Wyłączam tempomat i auto jedzie równo bez problemów. poniżej 120/h prędkościomierz zaczyna falować, a po kilkudziesięciu km opada na 0. Dalej po kilku dniach skrzynia w tryb awaryjny. Pomaga poprawienie wszystkich kostek w skrzyni, prędkościomierz dalej kaplica. Wymieniony mechanizm prędkościomierza w skrzyni na używkę, nowa oryginalna zębatka. Zanim założyłem mechanizm, sprawdziłem, że ręczne kręcenie powoduje działanie prędkościomierza. Późniejszy błąd z czujnikiem naprawiony poprzez przeczyszczenie styków czujnika. Komp nie pokazuje żadnych błędów. Skrzynia działa ok. Tempomat i prędkościomierz nie działają, poprzez obd mogę odczytać prędkość. Może się mylę, ale jeśli obd bierze prędkość z czujników abs- co jest trochę bez sensu, to najprawdopodobniej padł mi napęd prędkościomierza w skrzyni... Macie inne sugestie?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipiec 2015, 20:27:26 »
Ten output sensor to znany problem tak samo jak input sensor. Chyba nawet jakaś akcja serwisowa była, albo coś mieszam, ale oba czujniki są dostępne po wyciągnięciu filtra powietrza z obudową. JA z nimi problemu nie miałem, ale kojarzę problem. Wymiana obu w ASO to chyba coś ponad 200zł ale czy to powoduje problemy z prędkościomierzem? nie wiem.

Co do prędkości z ABS to dlatego przytaczam, że nie mam ABS bo mimo tego mam jakby jeden czujnik ABS w prawym kole. Ale on właśnie służy do odczytania prędkości koła korzysta z niego chyba TCM albo ECU. Jak masz ABS to pewnie robi to samo, tylko masz 4 czujniki i osprzęt do ABSu bonusowo czego ja nie mam.