Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Olej do automatu

<< < (18/23) > >>

volcan:

Dodano: 2016-02-06, 10:23
Jesteś niezastąpiony :-)

W FOX twierdzą, że są wymienne i tego droższego nigdy nie zamawiali, sprzedawali tylko te tańsze.

Zdjęcia podpowiadają, że filtry różnią się delikatnie obudową - ale jak wygląda obieg oleju w takim filtrze? Jest otwór na jednej stronie płaskiej i coś jakby rurka z boku na "wysięgniku".

Czy filtr siada w jakimś gnieździe, czy jest montowany za te otwory, przez które przepływa olej?

Druga rzecz - czy ten filtr jest dostępny po zdjęciu miski olejowej, czy trzeba rozkręcać skrzynię? W kilku autach z ASB widziałem wymianę po zdjęciu miski - jak jest w Santku? Schemat, który linkowałeś sugeruje, że trzeba skrzynię zrzucać? (wtedy nie będzie raczej wymieniany - chodzi o zwykłą okresową wymianę oleju - brak jest jakichkolwiek problemów z działaniem skrzyni).

kosmos2011:
Myślałem że już wszystko o wewnętrznym filtrze napisaliśmy.

Filtr jest dostępny tylko po rozpołowieniu skrzyni po wcześniejszym jej demontażu z auta na YT jest film jak to zrobić.

Kiedyś były montowane do Hyundaja ASB gdzie dostęp był po zdjęciu miski, ale to stare czasy.

volcan:
Dzięki śliczne - jesteś niezawodny :-) (szkoda, że nie ma tu emotki wirtualnego piwa, ale realne jak najbardziej Ci się należy).

kosmos2011:
Mała korekta w i30 filtr jest pod miską olejową ASB.

volcan:
O tym, że filtr jest wymienny tylko przy remoncie skrzyni słyszałem od dawna i tak samo w tym wątku o tym pisaliśmy. Tyle, że ziarno niepewności zasiał we mnie mechanik, który stwierdził, że przy wymianie oleju warto wymienić od razu ten filtr. Do tego widziałem u niego na stole dwie rozebrane skrzynie automatyczne (zajmuje się również tego typu naprawami) i obie miały miski olejowe... W sumie szkoda, że w Santku nie da się tego filtra wymienić bez tak drastycznej operacji, jak rozbieranie skrzyni.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej