Autor Wątek: Wypadania zapłonów - szarpie przy ruszaniu  (Przeczytany 3508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spychoo

• Gość
Wypadania zapłonów - szarpie przy ruszaniu
« dnia: 06 Listopad 2008, 10:41:32 »
Witam,

Od 3 dni, gdy jest zimy silnik, po ruszeniu samochód mi szarpie, "skacze", mruga kontrolka CHECK. Gdy silnik jest rozgrzany samochód jeździ prawidłowo.
Podłączyłem czytnik kodów OBD i otrzymałem komunikat:

P0304 "Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów"

Poszperałem w necie i wychodzi mi że świece albo przewody. Stąd też pytania do Was.

1. Czy może to być coś jeszcze ? (Świece były wymieniane 30 tys km temy, przewody od nowości, czyli 85 tys km, 7 lat)
2. Jak sprawdzić czy to na pewno świece lub przewody
3. Jakie świece kupić? (Model, marka - czym różnią się żarowe od iskrowych)? - pytania może elementarne, ale jeszcze nigdy ze świecami nic nie robiłem
4. Czy warto robić to samemu (świece, przewody) czy też jest to na tyle tanie że lepiej pojechać do warsztatu? Swoją drogą warto się zawsze czegoś nauczyć ;-)
5. Czy mógłby ktoś napisać (lub odesłać mnie) jakiś manual jak sie za taką wymianę zabrać?
6. Który cylinder jest czwarty ? Pewnie skrajny, ale od której strony licząc.

Pozdrawiam
Łukasz

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2008, 11:47:08 »
Cytat: "spychoo"
1. Czy może to być coś jeszcze ? (Świece były wymieniane 30 tys km temy, przewody od nowości, czyli 85 tys km, 7 lat)

Jedno i drugie do wymiany.
Model, marka

Kup NGK
czym różnią się żarowe od iskrowych

Żarowe są do diesla :mrgreen:
Czy mógłby ktoś napisać (lub odesłać mnie) jakiś manual jak sie za taką wymianę zabrać

Czy warto robić to samemu

Lepiej jedź na warsztat. Koszt około 20 - 30 zł

Który cylinder jest czwarty ? Pewnie skrajny, ale od której strony licząc

Licząc od strony rozrządu

chris.fm

• Gość
Re: Wypadania zapłonów - szarpie przy ruszaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2008, 17:20:56 »
U mnie tez tak szarpie ale dodatkowo dlawi się przy gazowaniu. dzisiaj wróciłem z ASO (nazbierałem troche siana)i załamali mnie. Znaleźli tam pare błędów w kompie, miedzy innymi ten co u kolegi, skasowali i badali dalej. po 3 godzinach konsylium mechaników znalazło przyczyne. słabe ciśnienie sprężania w cylindze 4 czy cos takiego. na dzień dobry 400 za rozkręcenie a całość może do 2 kafli dojść. podziękowałem i teraz zastanawiam sie co robić... mieliście może taki przypadek i ile was to wyniosło. pozdro

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2008, 20:44:30 »
chris.fm, jedź do innego mechanika niż aso TYLKO DO KOGOŚ NAPRAWDE SPRAWDZONEGO i ceny będą DUŻO niższe.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2008, 21:50:18 »
chris.fm,
jakieś inne niepokojące objawy? ubywa płynu chłodzącego, oleju?
czy widziałeś co robili przy Twoim aucie w czasie badania? mógłbyś to opisać? bo sam odczyt ze scatoola to za mało żeby stwierdzić że z kompresją jest coś nie tak...

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:00:24 »
Oleju to on troche bierze ale plam lejowych nie zostawia. ale tam gdzie parkuje są jakies plamy ale nie tłuste, szukałem źródla i nic nie znalazłem..ale to nie olej.
Mam BRC i zwalałem na pezwody i świece ale tak wszystko ok, przepływka też. na gazie przy naciśnięciu na gaz robi kangurki, dławienie dopiero jak mu troche popuszcze to jako tako płynnie idzie ahh i te wspaniałe strzały z kolektora. na benzynie troche lepiej.
Najgorsze poranne przejscie na gaz, jeśli go nie przytrzymam na gazie a to jest trudne bo sie dlawi to gaśnie.
 Na warsztat jak mnie poinformowal pan zakaz wejścia..hmmm. po 1 godz przyszedł gościu z roapiska co w którym cylindrze i tak: 1-12, 2-10, 3-11,5 i 4-6,5.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:04:28 »
Jedź na warsztat ale nie do ASO. Powiedz żeby zmierzyli ciśnienie na cylindrach. Jeśli wyjdzie słabe to niech zrobią próbę olejową.

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:09:57 »
chris.fm, zrob tak jak radzi BartBartez Swoją drogą zawsze mnie to "bawiło" jak w każdym warsztacie można wejść i zobaczyć co jest co a w ASO to jest tajemnica :evil:

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:11:31 »
Jakby mi powiedzieli że mam zakaz wejścia na warszat to od razu zabrałbym auto. Skąd wiesz, że części nie podmieniali?

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:17:29 »
Cytat: "BartBartez"
Jakby mi powiedzieli że mam zakaz wejścia na warszat to od razu zabrałbym auto. Skąd wiesz, że części nie podmieniali?

A do kogo kochaniutki piszesz teraz? :evil:

W ASO bywałem z drugim samochodem w rodzinie i wiem ze tam nic nie zamieniali ale teraz już tam nie jeźdze. Mam pod domem warsztat gdzie sie serwisujemy całym podwórkiem i mało tego, że robią bardzo dobrze to jeszcze cenowo naprawde ok. Ostatnio robiłem tam rorząd i mogłem sobie wszystko obejrzeć i jak poprosilem zeby wszystko co wymieniają włożyli do siatki to taką siatkę znalazłem w bagażniku. O bardzo dużej róznicy w cenie nawet nie wspomnę :>

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2008, 22:22:24 »
Cytat: "kml"
A do kogo kochaniutki piszesz teraz?

Ogólnie. Za dużo znam przypadków podmieniania części(głównie w ASO - Renault, Fiat)
żebym się na takie coś zgodził. Jeśli klient nie chce to nie patrzy ale zawsze ma do tego prawo. Wiele warsztatów ma poczekalnie z oknem na halę i klient pijąc kawkę może sobie podglądać.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudzień 2008, 00:17:47 »
Cytat: "chris.fm"
1-12, 2-10, 3-11,5 i 4-6,5.

powtórz badanie u jakiegoś mechanika (silnik powinien być ciepły, poziom oleju właściwy a akumulator sprawny)
Różnica między cylindrami nie powinna przekraczać 1 atm, a na cylindrach nie powinno być mniej niż 12.5 atm

BTW
plam nie będzie zostawiał :)

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudzień 2008, 16:03:44 »
Dziękuje Wan za podpowiedzi. Teraz musze się rozejrzeć w mojej okolicy za dobrym mechanikiem.