Forum > i40 VF

[i40 VF] i40 plyn chlodniczy

<< < (7/18) > >>

Venom:
No i to jest dziwne. Mi nie schodzi raczej bo wszystko nowe ale tez nie przybywa co by świadczyło o tym że płyn nie wali do silnika .No chyba że schodzi a uzupełniany jest płynem heheh. Jest jeszcze jedna opcja. Myślę tu o zapowietrzeniu układu . Latem gdy odebrałem furę z remontu miałem wszystko pouzupełniane, powymieniane itd . Po jakimś tygodniu jeżdżenia czyli około  150 km płyn ze zbiornika całkowicie ale to całkowicie zniknął .Pusto.jednego dnia był full a drugiego nic . Zadzwoniłem do ASO i powiedzieli mi że układ się na pewno zapowietrzył i mam dolać.  Dolałem jak mówili, weszło tego w chuj. Pewnie z 1 litr albo i więcej .  Ja wiem ż eto był zalewany nowy silnik itd itd ale może ten układ ma tendencje do zapowietrzania się ? Może to jest  jakiś trop?

weuek:
Nie, po wymianie płynu trzeba dolewać kilkakrotnie, bo nie wejdzie tyle, ile układ ma pojemności. Nawet gdy się odczeka długo z autem pracującym na luzie, to potem i tak trzeba będzie dolać, bo korek zbiorniczka ma sporo roboty z odpowietrzaniem. Po wymianie płynu jeżdżę z zapasem tegoż w bagażniku.

Venom:
ale korek w i40 nie ma odpowietrzania zdaje się

weuek:
To pewnie jestem zacofany w tej kwestii, bo nie znam takiego korka bez odpowietrzania. To jest od tego osobny zaworek gdzieś indziej? Ciekawe, w czym lepsze byłoby takie rozwiązanie..?

Venom:
to może ja jestem zacofany :-) Powiem Ci ze wczoraj go oglądałem i albo to odpowietrzeni jest mega ukryte albo ja mam trefny korek albo nie wiem co . Wyglądał na normalny korek ...  I taka refleksja . Całkiem niedawno mój ojciec miał jazdy z takim korkiem w jego Corsie. Co nie wyjechał z garażu i po kilku km wracał...znaczny ubytek płynu w zbiorniku. Wreszcie wymienił korek i jak rękom  odjął ...

[ Dodano: 2017-11-21, 11:29 ]
znalezione  na jednym z internetowych forów "  Jeśli nic się nie dzieje z układem chłodzenia, to korek działa prawidłowo.
Zle działający korek, jeśli nie upuszcza ciśnienia, możne dawać objawy podobne do uszkodzonej uszczelki pod głowicą, nawet mogą pękać gumowe węże.
Jeśli nie wyrównuje ciśnienia ( gdy silnik stygnie ) to węze na zimnym silniku będą zapadnięte."

[ Dodano: 2017-11-21, 12:20 ]
no nie widać odpowietrzenia jakby nie patrzeć https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3332333422150-VERC0161-O10622-korek-zbiornika-wyrownawczego.html
Macie inne korki niż ten?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej