Autor Wątek: Klapka wlewu paliwa  (Przeczytany 11775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wwojtas77

• Giełda
Klapka wlewu paliwa
« dnia: 03 Sierpień 2012, 06:51:54 »
Witam,mam pytanie do was koledzy ,czy czasami przy tankowaniu paliwa zdarza wam się że klapka od paliwa nie otworzy się mimo pociągnięcia za dźwignię?

Offline Timon

• Giełda
Klapka wlewu paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpień 2012, 09:29:03 »
Mi się tak zdarzyło po tym jak długo nie była otwierana. Już się zastanawiałem czy jest jakiś "awaryjny" sposób otwierania tej klapki, jednak po którymś tam razie w końcu się otworzyła. Wyczyściłem otoczenie korka pod klapką, WD-40 na zawiasy i mechanizm. Starłem nadmiar, na otwartej klaplce jeszcze parę razy pociągałem za dźwignię równocześnie smarując mechanizm WD-40 (w dwie osoby to robiłem jakbyś sobie wyobrażał  :lol:  ). Teraz działa bez problemu za każdym razem.

ZiebaMMCars

• Gość
Klapka wlewu paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2012, 12:12:16 »
Panowie  i Panie

Faktycznie czasami taki problem wystepuje, ale nie ma powodów do obaw.
Rada: wyczyścić mechanizm zwalniania klapki przy wlewie paliwa, wd40 jak najbardziej się do tego nada lub jakiś smar na bazie silikonu, i po problemie
pozdrawiam

buster

• Gość
Klapka wlewu paliwa
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipiec 2015, 23:45:43 »
Witam. Do dzisiaj mialem ten sam problem.. Trzeba bylo kluczykiem podwazac zeby otworzyc klapke. Zamek w sumie jest ok, bo odblokowuje klapke po pociagnieciu za dzwignie, ale klapka nie odskakiwala.. Mianowicie trzeba wsadzic dwa paluchy tak jakby na koniec zawiasu klapki (ciasno ale da rade) tam znajduje sie taka jakby blaszka ktora powoduje to ze po zwolnieniu zamka klapka odskakuje, trzeba ja tylko wygiac dosyc mocno ale z czuciem i juz po problemie, klapka odskakuje za kazdym razem na ok 5 cm :) Przy okazji mozna wyczyscic i przekonserwowac mechanizm zamka, nic nie szkodzi a jak zamek nie pusci to juz bedzie wiekszy problem..