Autor Wątek: [i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?  (Przeczytany 137298 razy)

Offline waszek_rmc

• Giełda
[i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?
« Odpowiedź #210 dnia: 13 Luty 2019, 21:44:28 »
To był właśnie ten paradoks, fakt elektronika padała ale z silnikiem nie robił praktycznie nic. Sam miałem w tym czasie dwójkę, ale benzynę 1.8. Silnik spoko... ale reszta...

Offline Bartek_wroc

• Giełda
Zakup i40
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Luty 2019, 11:43:36 »
Podjąłem decyzję, że będę szukał takiego auta:
i40, koniecznie sedan, koniecznie czarny. 1.7 diesel 141KM. Rocznik min. 2016, przebieg PRAWDZIWY MAX. 60 000km. Skrzynia manual.
Wersja biznes doposażona w nawigację i ksenony, ew. Style lub Premium (mniej chętnie bo nie chcę skór na siedzeniach, już to przerabiałem w Maździe :/).

Pytanie do Was, bo czytałem trochę wątków, ale wszystko jest trochę rozrzucone.
Czy w tym modelu i roczniku (ew. +- 1 rok), były jakieś akcje serwisowe, jakieś wady fabryczne modelu? Na co ew. zwrócić uwagę przy zakupie? Wiadomo, że i tak auto bym sprawdzał w ASO.
Czytałem, że coś w silniku pękało. To była jakaś konkretna seria silników? Były jakieś oznaczenia?
Ile wytrzymuje sprzęgło w tej konfiguracji? Rozumiem, że w standardzie jest dwumasa?
Przy jakim mniej więcej przebiegu (wiadomo, każde auto inne, ale mniej więcej można określić) trzeba robić sprzęgło, wtryski, turbinę?
Bo trochę ciężko jest znaleźć auto w konfiguracji jaka mnie interesuje, z takim przebiegiem. Nie wiem więc czy troszkę nie zwiększyć limitu km, ale z drugiej strony, nie po to wyłożę dość dużą kasę, żeby za chwilę jeździć po warsztatach.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Tylko proszę, nie róbcie off topa. Zależy mi na konkretnych, rzeczowych odpowiedziach.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Luty 2019, 19:18:53 »
Szukasz bogatej wersji plus diesla. Więc pewnie będą tylko oferty po firmowe  3-4 latki.  A tam 60tys potrafią rocznie zrobić samochody w firmach.

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #213 dnia: 20 Luty 2019, 19:51:45 »
Wiem, ale na szczęście mam kilka miesięcy na poszukiwania :) Jak się coś ciekawego trafi to ustrzelę, a jak nie, to poczekam.
W grę wchodzi jeszcze w najgorszym wypadku Skoda Superb. Podobno od połowy roku ceny zaczną mocno spadać na 3 latki bo leasingi się będą kończyły (w Skodzie najlepszy leasing jest na 3 lata bo wychodzi raptem 101%). Więc coś ciekawego powinienem trafić :)

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #214 dnia: 21 Luty 2019, 08:35:08 »
Co do wady silników to mogę sie wypowiedzieć bo ja miałem i mi wymienili cały silnik pół roku przed końcem gwarancji:) płyn chłodniczy leciał ciągłe ale poprzedni właściciel się tym nie przejmował chyba:) ty szukasz auta po FL więc problemu już tam nie ma. Jeżeli szukasz takiego auta i sprawdzonego to szukaj aut poleasingowych. Ja taki kupiłem. Auto miało prawie 4 lata a przebieg 60tys. Strona www.master1.pl .  Nawet teraz wisi oferta mniej więcej takiego auta jak ty szukasz. Co do skrzyni to nie wiem jak manual pracuje po FL. I generacja ma problemy ze "średnio" pracująca skrzynia. Biegi słabo wchodzą. Dopiero jak auto się rozgrzeje to jakoś działają. Polecam bardziej patrzeć na wiek auta niż przebieg. Bo gwarancja w Hyundai długa i jak coś walnie to można wymienić w ASO:) wiem bo prawie pół auta mi wymienili:P

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #215 dnia: 21 Luty 2019, 09:14:58 »
Dzięki za stronkę. Czarny jest, ale bez nawigacji. Zobacz też jakie ma brudne siedzenie. Jakaś fleja musiała tym jeździć.
Poleasingowy niby fajna rzecz, ale zależy jak się trafi. Są ludzie którzy dbają, a są tacy co wychodzą z założenia na starcie, że po 3 latach i tak zmieni auto. Jak się coś w międzyczasie posypie, to jest gwarancja. No i tak katują ten samochód przez okres leasingu. Wystarczy nawet fora poczytać czy komentarze pod niektórymi artykułami o autach czy silnikach. Ludzie, którzy biorą w leasing tego nie ukrywają.
Też mam obecnie auto w leasingu, ale dbam o nie, bo raz, że więcej za taki samochód wezmę przy odsprzedaży, a dwa, nie mam czasu na jazdy po serwisach. Wolę więc mieć pewne auto niż w połowie drogi dzwonić po lawetę.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #216 dnia: 21 Luty 2019, 09:46:17 »
Łatwo nie  będzie.
Auta z firm leasingowych to żadna okazja. To ruletka wg mnie większa niż szukanie po ogłoszeniach. Przerobiłem to sie nie udało.
Raz że nie wiadomo jaki rzeźnik tym jeżdził/ilu ich było, dwa floty czesto mają swoje układy i serwis takiego auta jest ograniczony do maksymalnego minimum. 3-4 lata do 100 tyś km jakos dokulają najnizszym kosztem a potem niech sie martwi kolejny właściciel.

Wydaje mi sie kolego że bedziesz musiał być bardzo cierpliwy.
Wymagania masz spore. Na tyle spore, że jak nie będziesz miał fuksa to możesz długo nic nie znaleźć.

Cytat: "Bartek_wroc"

i40, koniecznie sedan, koniecznie czarny. 1.7 diesel 141KM. Rocznik min. 2016, przebieg PRAWDZIWY MAX. 60 000km. Skrzynia manual.
Wersja biznes doposażona w nawigację i ksenony, ew. Style lub Premium

Z takimi życzeniami to do salonu wg mnie trzeba iść po nowy a nie liczyc na rynek wtórny.
A jak coś wpadnie to przebierania raczej nie będzie.
Ale podobno cierpliwi zostaną nagrodzeni. Powodzenia  ;-)

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #217 dnia: 21 Luty 2019, 09:53:47 »
Loteria kto nim jeździł to na pewno. Ale i40 to nie jest typowe auto "służbowe". Jedyny plus brania od takich firm to to ze masz rok rękojmi. Ja przed odebraniem bylem w ASO. Wypunktowali co należy zrobić. I wymienili mi wszystko co chciałem. Od malowania porysowanego zderzaka, po klocki/tarcze, amortyzatory itp. Wszystko za free.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #218 dnia: 21 Luty 2019, 10:05:21 »
Co widzisz to widzisz. To nie problem.
Ja mam na myśli to czego nie widać.

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #219 dnia: 21 Luty 2019, 14:25:27 »
Cytat: "Alonzo_"
Z takimi życzeniami to do salonu wg mnie trzeba iść po nowy a nie liczyc na rynek wtórny.
A jak coś wpadnie to przebierania raczej nie będzie.
Ale podobno cierpliwi zostaną nagrodzeni. Powodzenia  ;-)

To by była najprostsza sprawa, ale jednak gdybym miał wydać ok. 110-120 tysięcy na nowy, to nie wybrałbym i40 :)
Druga sprawa to utrata wartości. Dziękuję za taki luksus, że po 3 latach tracę 40-45% wartości auta, a po doliczeniu odsetek leasingowych, zrobi się taka kwota, że lepiej nie przeliczać  :mrgreen:

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #220 dnia: 09 Marzec 2019, 12:03:29 »
To ja dodam coś od siebie..
Napierw ciekawostka, ostatnio u dealera peugeota w uk był 508sw z 2012roku w automacie z przebiegiem zacnym (jak to zarebsky mówi) 14 tysięcy mi, z fabryczną gwarancją 12mcy:) ale miał i cenę 12ty funtów:) i poszedł z 2 dni..

Wracając do i40.. miałem jedną jazde testową 2015 1.7 crdi 141km + dct i miałem te same odczucia że mułowate auto i nie jedzie.. i odpuściłem a teraz niedawno widziałem wyższa wersję wyposażenia w uk sat nav business z keyless go i wentylowanymi siedzeniami. POjechałem, przejechałem się i masakra zupełnie inne auto.. na autostradzie jak koledzy wcześniej pisali od 80 auto się bardzo fajnie zbiera.. nawet z miejsca nieźle szło..  
Więc może umów się na kolejną jazdę testową ale innym modelem i40..

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #221 dnia: 09 Marzec 2019, 13:42:29 »
Cytat: "kacluk1987"
Więc może umów się na kolejną jazdę testową ale innym modelem i40..

Ja jeździłem modelem z maja 2018. Auto miało 275km na liczniku. Jak oddawałem, prawie 5000km.
Dla mnie to był muł i to naprawdę okrutny.

Przeglądałem ostatnio różne auta. No i jednak i40 spadł u mnie obecnie na 3 miejsce i chyba jednak go nie kupię.
Na 1 i 2 miejscu mam obecnie Talismana i Mondeo. Czekam tylko aż będą u dealerów dostępne używki 2016-17 z silnikami jakie mnie interesują. Przejadę się i podejmę decyzję. Talisman wyglądem rozwala dla mnie całą konkurencję.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #222 dnia: 09 Marzec 2019, 13:49:30 »
a mondeo z jakim silnikiem? 2.0 ecoboost??
jeszcze masz np kia optima z 2.0t-gdi.

Ja pisałem o 2 i40 z 2016 oba te same skrzynie te same silniki i zbliżone przebiegi i każde z tych aut inaczej jeździło.. jedno było mułem i do 140 ledwo się rozpędzało drugie dość zawo..

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #223 dnia: 09 Marzec 2019, 16:53:38 »
A Twoj c5 to w automacie czy manualu?

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #224 dnia: 09 Marzec 2019, 17:18:50 »
W manualu. Nie zdecydowałbym się na auto używane w automacie. Poza tym, jeździłem kiedyś i w USA i w Polsce automatami. Wolę manual. Sam decyduję do jakich obrotów dociągnąć. Automat jest dobry dla leniuchów :)
Poza tym, patrzę też pod kątem ew. napraw. Jak manual by padł to naprawa ile tańsza. A weź teraz 2 sprzęgłowy automat (jak w większości w miarę nowych aut). Dramat. Raz, że koszty, a dwa, bardziej awaryjne takie skrzynie. Wystarczy poczytać niektóre fora. W manualach nic, a automaty to szarpią, to coś stuka, to chrobocze itp. itd. Ja dziękuję za takie technologie :)