Autor Wątek: [i30 FD] Klimantyzacja manual - zmiana na automatyczną - moż  (Przeczytany 14241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maureliusz

• Gość
hej,

Kiedyś kolega otworzył temat u upgrade`dzie naszy I30, ale mod z niewiadomych przyczyn zamknął...

Chciałem wrócić do tematu klimatyzacji automatycznej. Wiem, że z niby na pierwszy rzut oka zmiana manuala na automat nie może być łatwy. Ja mam wersję BASIC i dzisiaj wyciągnąłem zaślepkę od czujnika nasłonecznienia... i o dziwo mam tam czujnik! Przecież klima manualna go nie używa...raczej.

Czy może być tak, że mam wszystko, aby podłączyć klimatronik? Wystarczy zmienić tylko konsolę?

Możliwe, czy nie możliwe. Dajcie znać co myślicie.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Klimantyzacja manual - zmiana na automatyczną - możliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwiec 2015, 22:01:40 »
Dodaj tag tematu wg poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

Kiedyś kolega otworzył temat u upgrade`dzie naszy I30, ale mod z niewiadomych przyczyn zamknął...

Post#5 http://hkp.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=6704

Cytat: "maureliusz"
wyciągnąłem zaślepkę od czujnika nasłonecznienia... i o dziwo mam tam czujnik!

Czy masz na myśli ten element?

maureliusz

• Gość
[i30 FD] Klimantyzacja manual - zmiana na automatyczną - możliwe?
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwiec 2015, 23:29:26 »
1. DONE :-)

2. Ale gdzie on widział podobny temat? Gość chciał fajny temat poruszyc i możnaby w jednym miejscu zebrać info.

3. Tak, mam na myśli ten element. Jak rozumiem jest to czyjnik nasłonecznienia.

pzdr.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2015, 23:38:55 »
Witam,
Mozesz zrobic zdjęcie tego czujnika? Skąd wiesz że jest to czujnik nasłonecznienia? Jest tam również dioda od alarmu. Swoją drogą, jeśli to faktycznie jest czujnik nasłonecznienia to sam jestem ciekaw czy wystarczy sama zmiana panelu. Koszt takiego jest wręcz śmieszny, kwestia 100-200 zl minus kasa za sprzedaż starego :) mam nadzieję że uda się komuś to rozwiązać :)

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwiec 2015, 00:19:18 »
No mniej więc je wygląda to tak:

http://www.ebay.com/itm/2012-2013-2014-Hyundai-Elantra-Elantra-GT-i30-OEM-Photo-Auto-Light-Sensor-/281263586550

No nie mogę tej zaślepki całki wyciągnąć, bo wiązki kabli ją trzyma. Tylko wtyczkę udało mi się ledwie zobaczyć.

No dziwi mnie, bo kiego grzyba mam to podpięte przy klimie manulnej... Normalnie nic tam nie powinno być - zaślepka zwykła.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwiec 2015, 00:35:59 »
Pomijając na razie ten czujnik nasłonecznienia zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Czy po takiej przekładce działałaby prawidłowo regulacja dwustrefowa? Nie wiem czy do tego nie musi byc jakaś inna nagrzewnica? Bo niby jak ma się odbywać rozdział temperatury powietrza na dwie części? Mam nadzieję jednak że się mylę :)

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwiec 2015, 06:28:57 »
Z tego co luknąłem badzo na szybko, to różni się full auto od zwykłej trzema elementami. Trzeba sprawdzić co to i czy da się zamontować albo czy jest?

Artur

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwiec 2015, 09:34:45 »
Sprawdzaj, sprawdzaj. Temat ciekawy.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwiec 2015, 19:45:55 »
Maureliusz dodaj screen ogłoszenia z ebay.

Po wpisaniu tutaj http://epc.japancars.ru/hyundai/ numeru  vin można sprawdzić jaki typ czujnika (z czterech montowanych) jest zamontowany w aucie.

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwiec 2015, 21:32:56 »
Dzięki za info/poradę :-)

No wszedłem tam, ale... mam listę czujników, ale żadnego nie mogę kliknąć i nie jest na dole wylistowany. Jest tylko wyłącznik poduszki wersja b.

Czy to znaczy, że według stronki go nie mam, a w realu mam?

No i teraz widzę, że to może być czyjnik nasłonecznienia...lub światła / lub dwa w jednym.

Tylko on nie chciał wyleźć ostatnio...jakby kable były krótkie.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwiec 2015, 21:54:56 »
Jeśli było tam więcej niż dwa kabelki to znaczy, że jest tam coś więcej niż tylko dioda. A to już jest nadzieja na czujnik nasłonecznienia. Przeglądając schematy jak na razie rzuciło mi się w oczy 6 potrzebnych części. 4 czujniki w nagrzewnicy ( po dwa na stronę) odpowiedzialne pewnie za dwustrefowość. Ponadto widziałem też jakiś czujnik przy wentylatorze (pewnie odpowiedzialny za stopnie pracy wentylatora - więcej niż 4 stopnie). Dodatkowo czujnik wilgotności na szybie przedniej (przy lusterku) , ale to pewnie akurat można olać, jeśli komuś nie zależy. Lista robi się spora jak widać i przypuszczam że bez montażu wyżej wymienionych bez rozbierania połowy wnętrza lub wizyty u mechanika się nie obejdzie. Obym nie miał racji.

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwiec 2015, 22:14:02 »
Z tego co widziałem, to czujniki czasem mają takie małe okienko okrągłe - mój nie ma.
Te z okienkiem to pewnie czujniki światła. Zatem... nadzieja jest :-)

Muszę ten przy wentylatorze sprawdzić.

Właśnie to od duala nie wiem co to jest ... to 97144E i F - już wiem. To są dwie klapki do strefówki zamiast jednej 97144G :-)

PS1. poszedłem wyciągnąć ten czujnik od wentylatora... ale on nie ma żadnych numerów jak te z VinChecker`a.
PS2. A tak sobie myślę, że może ta klima w I30tkach jest  autmatyczna, ale nie full klimatronik? Coś jak w oplach było/jest?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwiec 2015, 23:06:40 »
Cytat: "maureliusz"
No wszedłem tam, ale... mam listę czujników, ale żadnego nie mogę kliknąć i nie jest na dole wylistowany.

maureliusz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwiec 2015, 17:52:13 »
No właśnie nie!

I ten wyjątek potwierdza regułę - system swoje/fabryka swoje. No chyba, że ta zaślepka... jest na sznurku :-P

[ Dodano: 2015-06-21, 20:39 ]
Po dzisiejszej jeździe coraz bardziej zacznyma sądzic, że o jest pól-automat. Podczas jazdy gdy zaświeciło słońce... nagle zaczęło wiać chłodem mocniej. I to nie tylko ja, ale zona też tak stwierdziła :-D.

[ Dodano: 2015-06-21, 22:43 ]
No i się wyjaśniło - ZAMIANA MANUALA NA AUTOMAT - nie możliwa :-(. zupełnie inne wiązki do panela i brakuje rurki/wejścia do analizy powietrza z wnętrza kabiny.

Lipa :-]

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Wrzesień 2015, 22:41:24 »
Teraz znając numer vin potwierdza się że masz w miejscu sensora tylko zaślepkę. Dlatego tak jest bo nie masz: fabrycznego alarmu, funkcji auto lights, automatycznej klimatyzacji.