Autor Wątek: I30 1.6 crdi HB dziwny rezonans/drgania jak by bujał się sil  (Przeczytany 5795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Figli

• HKP
  • **
Witam,
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem i30 z 2011r 1,6 crdi 115km przebieg 185kkm (oryginalny z polskiego salonu). Mam problem podczas przyspieszania jak muskam gaz to przy około 1500 obrotach na auto przechodzi rezonans/drgania które powiem są uciążliwe, zdarza się na niższych obrotach też ale to chyba tak ma. Jak jechałem z kumpel to mieliśmy wrażenia jak by silniki się bujał/skakał. Jeśli dodaje więcej gazu to wszystko jest ok i nic się nie dzieje. Ja bym obstawiał poduszkę silnika od strony grodziowej. Gdzieś doczytałem że niby wymiana sprzęgła pomaga ale u mnie nie czuć zużycia sprzęgła przy zmianie biegów itd.

Offline weuek

• Giełda
I30 1.6 crdi HB dziwny rezonans/drgania jak by bujał się silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marzec 2017, 19:42:14 »
Te 1500 rpm to powinieneś przechodzić głównie na pierwszym biegu, a sporadycznie na drugim. Poniżej to nie są obroty do jazdy, a szczególnie nie do przyspieszania. Niestety, przyjęło się jakoś dziwnie u nas, że diesla można masakrycznie męczyć na zbyt niskich obrotach, bo się wtedy oszczędza.

Offline Figli

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marzec 2017, 20:00:42 »
Hmm rozumiem ale czasem jest tak jak by drżąl osłona od wydechu a jest ok. I w aucie czuc jak by bujalo silnikiem. Bylem pod autem oglądałem łapę od grodzi jest ciut jak by zmęczona(delikatnie pęknięta jak by). Jest to mój pierwszy diesel więc się pytam bo każdy co pisze to o wyższych obrotach jeśli chodzi o sprzęgło.

galadieraa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marzec 2017, 12:56:56 »
Jak Ci się uda rozwiązać problem to podziel się proszę rozwiązaniem :-) wciskając i ściągając nogę z gazu u mnie jest szarpnięcie, natomiast auto wpada w rezonans na niskich obrotach i na nierównej drodze.. jest dramat :-( byłam już nim u wielu specjalistów, nikt nie wie co się z nim dzieje..

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marzec 2017, 11:55:58 »
Kolego temat znany niema dwu masy i wysiadają tłumiki drgań na tarczy sprzęgłowej ( ja robiłem u siebie sprzęgło i problem został wyeliminowany.. miałem silnik 1.6 66kw... Na ten temat było już tu wiele tematów łącznie z moim bo tez miałem ten problem...

Sprawdź jeszcze te poduszki bo od nich trzeba zacząć muszą być sprawne bo jak będą wybite to może chrupać...

Offline Figli

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marzec 2017, 15:00:11 »
Czytałem Twój post ale z tego co czytałem to powinna być metaliczny od głos jak by była plecionka w wydechu uszkodzona. A u mnie czuć jak by się kołysał silnik i to tylko przy danych obrotach jak muskam gaz, jak daje więcej gazu to jest git. Puki co w następny weekend będą sprawdzane poduszki ale z grubsza wygląda że są ok. Jeszcze sprawdzimy wtryski tzn ich korekty bo znajomy miał podobne objawy w Peugeocie i pomogło czyszczenie wtrysków. Jeśli nic nie pomoże będziemy sprawdzać sprzęgło bo nie jest drogie patrzą na allegro tylko gorzej z wymianą.

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marzec 2017, 20:41:15 »
Wymiana sprzęgła będzie się odbywać jak w moim ostatnim poście:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7721

Ps u mnie kołysania nie było był tylko rezonans jak załączało się turbo.....