Autor Wątek: [Matrix] "dzwoni" przy przyspieszaniu  (Przeczytany 5477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

smigacz

• Gość
[Matrix] "dzwoni" przy przyspieszaniu
« dnia: 18 Styczeń 2014, 12:15:39 »
mam taki temat - gdy przyspieszam autem, w okolicach 2tys. obrotow (pewnie jak sie zalacza turbo) cos zaczyna dzwonic (jakby turbo), dzwoni przez chwile po czym przestaje - sytuacja ma miejsce tylko gdybym gwaltownie dodal gazu, jesli przyspieszam spokojnie 'dzwonienia' nie slychac.
ktos ma jakis pomysl co to moze byc?

stanley84pl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Luty 2015, 19:16:30 »
Regeneracja Turbo ;)

Offline yanek

• Giełda
Re: [Matrix] "dzwoni" przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Luty 2015, 14:37:29 »
Cytat: smigacz
mam taki temat - gdy przyspieszam autem, w okolicach 2tys. obrotow (pewnie jak sie zalacza turbo) cos zaczyna dzwonic (jakby turbo), dzwoni przez chwile po czym przestaje - sytuacja ma miejsce tylko gdybym gwaltownie dodal gazu, jesli przyspieszam spokojnie 'dzwonienia' nie slychac.
ktos ma jakis pomysl co to moze byc?[/quote

Dzieje się tak na zimnym czy ciepłym silniku?

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Luty 2015, 14:44:25 »
stanley84pl, Skąd takie stwierdzenie ?

A może to jakaś osłona ?

Musi dokładnie wsłuchać się.

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2015, 22:24:26 »
odsieze temat. dzwonil dzwonil i wydzwonil. to byla turbina. oddana do regenaracji latem zeszlego roku (koszt 1000zl). po tej akcji auto sprzedalem

Offline yanek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maj 2015, 08:10:07 »
Co to znaczy "wydzwonił", przestał dzwonić, nastąpiła całkowita awaria czy może jeszcze coś innego?
Pytam bo mi też trochę jakby dzwonił, jednak dzwoni tylko na krótko po uruchomieniu, gdy jest zimny a obroty przekraczają 2000. I nieważne czy gazu dodaję gwałtownie czy powoli. Najbardziej to dzwonienie słychać zimą.

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2015, 13:56:20 »
znaczy tyle ze turbo sie rozpadlo. pewnego pieknego dnia po wyjezdzie z pracy do domu 'dzwonilo' troche glosniej. myslalem na poczatku ze moze cos sie pod maska poluzowalo. niestety kilkaset metrow od pracy przy dodawaniu gazu poszedl bialy dym z rury i o maly wlos a silnik by mi sie rozbiegał. na szczescie po sciagnieciu nogi z gazu obroty spadly i udalo sie auto zatrzymac. cale szczescie nie jechalem szybko. po wymontowaniu turbo i zawiezieniu do regeneracji pan byl pelen podziwu, lozyska wirnika byly starte, lopatki połamane. generalnie miazga, ale specjalista przywrócił ją do życia, wymienione zostało wszystko to co potrzebne.

Offline yanek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwiec 2015, 14:54:24 »
A wcześniej poza tym "dzwonieniem" nie było żadnych objawów, np. dymienia i zużywania oleju silnikowego?
U mnie zimny silnik też dzwoni, ale u turbodiesli to chyba normalne?

Nie cytujemy (szczególnie w całości) wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwiec 2015, 23:09:07 »
na zimno to charakterystycznie klekotal, jak to diesel. oleju tez nie brał, od wymiany do wymiany bez dolewki jeździłem.