Forum > Matrix / ix20
[ix20] Przeglądy w ix20
irekmiecz:
W takiej formie mam zawsze przy sobie w telefonie by w razie potrzeby móc zacytować
ph71:
W przypadku ix20 sprawa jest prosta.
Pierwsze rejestracje w Polsce były po cytowanym 1 stycznia 2010, zatem w normalnych warunkach albo tylko przednie światła do jazdy dziennej albo światła mijania w komplecie z pozycyjnymi z przodu i z tyłu bez świateł do jazdy dziennej.
irekmiecz; czyżbyś już jadąc na dziennych musiał organom kontrolnym tłumaczyć zawiłości naszego prawa w tym zakresie, że się zabezpieczyłeś :mrgreen: ?
irekmiecz:
"organom" nie , lecz słyszałem - czytałem i o takich przypadkach. Kilku kierowcom już tak, dawali mi sygnały że nie mam włączonych świateł a sąsiad (były instruktor jazdy) oskarżał mnie że jeżdżę z włączonymi światłami przeciwmgielnymi. Właśnie po tym oskarżeniu zadzwoniłem do salonu gdzie nabyłem auto z zapytaniem jak to jest z światłami do jazdy dziennej. Niestety uprzejmy pan nie umiał mi dokładnie wytłumaczyć lecz zapewniał że jest wszystko w porządku i mam się tym nie przejmować bo tą sprawę "organa" już znają i problemów nie będzie. Poszperałem w internecie i między innymi znalazłem takie oto streszczenie (załącznik powyżej) z dość obszernego rozporządzenia które dałem rade przeczytać. Zasadniczo to dopiero po przeczytaniu tego streszczenia wydaje mi się że zrozumiałem owo rozporządzenie z zawiłościami języka prawniczego.
ph71:
Z dawaniem znaków przez innych kierowców też się już spotkałem.
Gdyby światła do jazdy dziennej były umieszczone w głównym reflektorze jak zazwyczaj w innych autach a nie razem z przeciwmgłowymi, to pewnie inni by nie zwracali uwagi kierowcom ix20.
lukasz.zst:
--- Cytat: "ph71" ---
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Ja mam takie pytanie.
Jadąc na lampach dziennych nie pali sie tylne oświetlenie. Wiele osób montuje lampy led philipsa ,lub fabryczne i jeżdżą w nocy na leadach i lampach zwykłych czy to jest z godnie z prawem, ponieważ chce tak zrobić żeby lampy do jazdy dziennej w ix20 tez paliły sie w nocy
--- Koniec cytatu ---
To jest niezgodne z prawem. Używanie świateł mijania wyklucza równoczesne używanie świateł do jazdy dziennej.
--- Koniec cytatu ---
W hyundaiu i30 nowym ( moja sistra ma nowego i palą sie Ledy do jazdy dziennej w nocy na zwykłych światłach, i umieszczone są na dole samochodu ) w kia jest to samo, bmw,audi,mercedes,fiat itd
Nawigacja
[#] Następna strona