Autor Wątek: [Accent X3] Niegasnaca kontrolka hamulca  (Przeczytany 5921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alien125

• Gość
[Accent X3] Niegasnaca kontrolka hamulca
« dnia: 19 Maj 2015, 23:38:57 »
Witam.

Mam i taki oto problem, ktory odlozylem sobie na potem. Mianowicie stale swieci mi sie kontrolka od hamulca recznego. Bylo tak juz w chwili zakupu auta. Pomyslalem wtedy, ze to po prostu lacznik pod dzwignia hamulca. Okazalo sie, ze nie. Switch dziala jak trzeba, za to kabel, ktory jdzie do lacznika jest stale zmasowamy. Przy okazji konserwacji podlogi sprawdzilem wiazke pod kontem uszkodzen mechanicznych, ale wyglada dobrze. Zdziwilo mnie natomiast ze kabel idacy do dzwigni hamulca jest zdublowany. Przyznam sie bez bicia ze nie analizowalem schematow elektrycznych. Ma ktos pomysl co moze byc tu zepsute? Dodam, ze auto nie ma abs.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maj 2015, 07:32:16 »
Zacznij od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego . Byc może masz go za Malo lub juz bardzo zużyte klocki i dlatego poziom opadł (tloczek dalej sie wysuwa niż powinien. )

alien125

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maj 2015, 10:10:03 »
Czyli sugerujesz, że jest czujnik poziomu płynu? W zbiorniczku jest stan, ale sam czujnik może być uszkodzony. Gdzie go znaleźć?

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maj 2015, 13:06:34 »
Czujnik to ten taki bialy pływak w zbiorniczku jesli nie ma odpowiedniego poziomu to się świeci . U mnie sie świecił do momentu gdy nie zalałem go do poziomu max. A jesli faktycznie poziom jest ok to szukaj problemów w wiązce od dźwigni ręcznego

alien125

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2015, 14:21:02 »
A nie wiesz jak jest realizowana kontrolka? Sterowanie przez kompa czy bezpośrednio z czujników?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2015, 19:03:40 »
Cytat: "alien125"
Zdziwilo mnie natomiast ze kabel idacy do dzwigni hamulca jest zdublowany

SD.pdf strona 110 http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=87

Post#7 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=679&highlight=poziom

alien125

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maj 2015, 01:04:40 »
Faktycznie wystarczylo dolac plynu. Jak narazie to najtansza "naprawa" w tym samochodzie.

jan47

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipiec 2015, 23:23:08 »
Witam ! Mam podobny problem. Sugerując się wcześniejszymi wypowiedziami dolałem płynu do zbiorniczka. Ponieważ jest on głęboko za maską to nalało mi się po same brzegi, Ale problem nie zniknął, więc musiałem trochę płynu odciągnąć ale w dalszym ciągu nie ma rezultatów. Jeśli chodzi o pływak w zbiorniczku to nie mogę go sprawdzić, bo jest tam założone sitko i nie mogę go w żaden sposób wyjąć. Nie wiem czy jest zamontowanie na stałe, albo trzeba by zdemontować cały zbiorniczek i dopiero od spodu próbować go wypchnąć. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to czekam na rady.
 Pozdrawiam J.K.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipiec 2015, 19:20:55 »
Cytat: "jan47"
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to czekam na rady.

Moja rada jest taka popatrz jakiego modelu dotyczy ten temat, a jaki sam posiadasz , następnie opcja "szukaj" i właściwe miejsce na zadanie pytania http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=758&highlight=p%B3yn