Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Bardzo słaby nawiew  (Przeczytany 7939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thorpe

• Gość
[Getz TB] Bardzo słaby nawiew
« dnia: 12 Kwiecień 2015, 17:19:01 »
Witam, mam taki problem w Getzu - ostatnio strasznie słabo działa nawiew, nawet na prędkości 4 ze wszystkich kratek wydobywa się ledwie zefirek. Sam wentylator działa, reaguje normalnie na zmiany prędkości. Wyjąłem filtr kabinowy - nie jest jeszcze tak brudny, by się nadawał do wymiany, wymieniałem go ostatnio we wrześniu, zresztą po jego wyjęciu jest tak samo - powietrze przy kratkach jest ledwie wyczuwalne. Za to w miejscu, gdzie znajduje się ten filtr, jak się tam wsadzi dłoń, to podmuch powietrza od wentylatora jest dość porządny, czyli wydaje mi się że on działa prawidłowo. Słabość podmuchu dotyczy wszystkich kratek, również bocznych, zawsze było dość słabo w porównaniu z innymi autami, ale teraz wyjątkowo. Klima działa. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną, co można samemu w garażu rozebrać, żeby szukać problemu? Z góry dziękuję.
Gacek 1,1 benzynowy, 2007
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:38:36 przez Brt »

Offline pablomaxim

• Giełda
[Getz] Bardzo słaby nawiew
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwiecień 2015, 14:54:00 »
Co prawda nie miałem tego  w Getzie lecz w Oplu Astrze, objaw był podobny jak u Ciebie.  Mechanikowi w przewody wentylacyjne wpadła gumowa rękawiczka i nie dość ,że  blokowała przepływ  to dodatkowo na wysokich obrotach wentylatora, przepływające powietrze pierdziało. Pomógł miedziany  giętki drut  wpuszczony w przewody , który to usunął. Roboty było na około 2 godziny ale pomogło.

HUTA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2015, 00:41:12 »
Też się zastanawiałem nad tym w swoim gacku zaraz po kupnie bo było to dla mnie irytujące. Wentylator zapierniczał jak głupi a powietrze szło w gwizdek.
Nie rozwiązałem tego wszak do końca ale u mnie pomogło przedmuchanie filtra kabinowego.
Wcześniej byłem nawet do tego stopnia zdeterminowany aby podejść do przypadkowego posiadacza gacka i zobaczyć jak to działa u innych, ale jakoś nie było okazji.

U mnie jest też tak, że jak puszczę nawiew na twarz, gdzie powinno dmuchać tylko z kratek na kokpicie to powietrze najmocniej wydobywa się z nawiewów na nogi, a słabiej na twarz. Nie wiem o co chodzi ale taki już chyba urok tego auta. Ja się z tym pogodziłem :-)

gacekzam

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maj 2015, 10:28:46 »
Witam

Jak można zdemontować panel środkowy w celu dostania się do pokręteł nawiewu, mam taki problem że nie mogę ustawić na zimny nawiew tak jakby coś blokowało regulację ?

amig

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2015, 10:41:40 »
Najpierw demontujesz cięgna chyba jest ich 3 (jedno kończy się za schowkiem) potem panel trzyma się chyba na 6 zaczepach "wyrywasz je" UWAGA !!!! te zaczepy wylatują i lubią wpaść w tunel środkowy (jeden z nich znalazłem po 2 latach) obłóż to szmatą żeby ci nie wpadły i powoli ściągasz musisz też wypiąć kostki ale nie piszę jakie bo nie wiem co masz zamontowane sam zobaczysz (u mnie twardo trzymają więc trzeba siły)

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2015, 12:06:38 »
Instrukcja demontażu konsoli środkowej (krok po kroku): https://drive.google.com/file/d/0B0C95jRSPuWTUmsxNDdDVjAwalE/view?usp=sharing

A tu filmik:

W wersji przed liftem jest tak samo.

Spinki faktycznie lubią wypadać, sam jedną straciłem - po prostu autko ją gdzieś wchłonęło i już nigdy jej nie znalazłem. Ale kosztują 1,50zł za sztukę w serwisie Hyundaia więc to żaden problem.

Co do nawiewu, sprawdź czy linka/cięgło trzyma się prawidłowo w uchwycie. Jeśli wypadła, to zakres ruchu jest dużo mniejszy i niektóre pozycje pokrętła nawiewu mogą nie działać. U mnie był jeszcze taki problem, że na suwaku "powietrze z kabiny vs. powietrze z zewnątrz" było od środka tyle jakiegoś brudu, że nie mogłem do końca go przesunąć w żadną stronę. Może warto więc też przeczyścić te mechanizmy.

Powodzenia :)

gacekzam

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2015, 13:08:58 »
Wielkie dzięki!
Jutro się tym zajmę :-)

[ Dodano: 2015-05-19, 10:43 ]
naprawione ,problem była źle ułożona linka regulacji temperatury.