Forum > Tucson JM

tucson 2.0 140KM brak mocy

<< < (2/2)

Tomii82:
I u nas problem z mocą. Przy ok 3500 obr/min jest jakby odcięcie mocy. Najbardziej odczuwalne przy jeździe drogą szybkiego ruchu powiedzmy na 4 biegu, przy jeździe miejskiej nieodczuwalne. Ciśniesz gaz a auto jakby nie chce się dalej rozpędzać. Po podpięciu się do OBD uniwersalną kostką diagnostyczną błędów brak. Czy może to być coś związane z zaworem zmiennych faz rozrządu lub filtrem przy kole faz ? Świece, kable, filtr powietrza nowy, przepływka i przepustnica czysta. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Tomii82:
Pomogła wymiana filtra paliwa który wg serwisówki jest niewymienialny. Filtr paliwa to jest tak jakby obudowa pompy paliwa znajdującej się w baku. W tej obudowie znajduje się element filtrujący który czyści paliwo za pompą. Przed pompą jest standardowe sitko. Zamontowany oryginał i silnik w końcu odzyskał moc.

piejar:
Ciekawostka, a na ciśnieniu w szynie common rail było dobre ciśnienie? Obserwowales to na obd?

Tomii82:
Ja mam silnik benzynowy. Nie mierzyłem ciśnienia paliwa.

Tomii82:
c.d. walki.
Wymiana filtra to nie było wszystko bo problem powrócił. Wymieniłem jeszcze pompę paliwa i wlałem do pełnego baku środek do czyszczenia układu paliwowego, ale wtedy pojawił się błąd P0170  - pierwszej sondy lambda. W toku dalszej diagnostyki wymieniełem jeszcze zawór odpowietrzania zbiornika paliwa - EVAP, ponieważ zacinał się w pozycji otwartej oraz pierwszą sondę lambda, ponieważ po mocnym zagrzaniu silnika jakby się wyłączała i zamiast oscylować wskazywała napięcie ok 0,17V aż do schłodzenia silnika. Dopiero po tych zabiegach silnik odzyskał pełną sprawność.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej