Forum > i20
[i20 PB] OLEJ SILNIKOWY
piksel:
WITAM mam pytanko do ekspertów w temacie :):)
1) Jaki olej silnikowy mam wybrać do silnika 1,2 benzyna? przebieg silnika to 114000km, chodzi mi czy mineralny , syntetyk czy pół syntetyk? Nie wiem jaki jest teraz zalany.
2)Czy wymiana szpilki koła przedniego wymaga zdemontowania piasty? chodzi o model i20 z 2009 roku, 1,2 benzyna.
kosmos2011:
Piksel jedno pytanie jeden temat i oczywiście opcja szukaj.
Dane wg instrukcji Hyundai.
Ad.1 Lepkość 0W40 bądź 5W30 bądź 5W40 i to jest odpowiedź czy syntetyk minerał czy półsyntetyk
Jakość oleju API klasa SL lub wyższa, ACEA A3 lub wyższa.
Ad.2 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6251&highlight=szpilka
Maciek:
1. Ledwo przekręcone 100kkm to przebieg przy którym spokojnie możesz lać pełny syntetyk; wystarczy jakikolwiek standardowy olej 5W30, choć widziałem kiedyś, że Castrol rekomenduje 5W20. Trzymałbym się jednak bardziej standardowej lepkości - różnica nieznaczna a cenowo może być już sporo drożej w przypadku *W20. Unikaj wszelkich marketowych wynalazków pokroju K2 i oleju brandowanego jako GM a wszystko będzie dobrze. Pojemność układu to 3.5L. Oczywiście nie zapomnij o wymianie filtra ;-)
2. Wydaje mi się, że tak, ale głowy nie dam, bo jak na złość nie mogę znaleźć schematu koła przedniego :lol:
Edit: Temat szpilki kosmos2011 wyjaśnił.
piksel:
Dziękuję za szybkie odpowiedzi, szukam i szukam i nie umiem znaleźć w wyszukiwarce jakoś ciężko mi się tu porusza, dopiero po jakimś czasie umiem cokolwiek napisać. tak oczywiście filtr oleju na pewno musi być nowy
Maciek:
Kwestia przyzwyczajenia. Trochę z nami posiedzisz i bez problemu będziesz ogarniał forum a kosmos na pewno przypomni Ci o wyszukiwarce, jeśli zapomnisz ją sprawdzić ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona