Forum > Matrix / ix20

[ix20] Akumulator w ix20

<< < (5/10) > >>

rekin323i:
Dzięki za podpowiedź własnie ładuje MXS 5.0 ( kuzyn ma do cabrio)i 9lat ma bateria  :idea:

wybrałem program ikonka samochód czas do naładowania to równe 5 godzin, więc faktycznie był stan niedoładowany a jest za oknem +9stopni.
Zastanawiam się czy na przyszłość wybrać opcje RECOND bo akumulator ma już 6 lat, co myślisz?

Statystyki akumulatorowe do tej pory :
- Corsa B 1,2-45km 5,5roku
- Clio 2  1.2 16v 75kmco 3lata wymiana wiec 3 baterie wymieniłem bo alarm miałem od Laguny 2 :lol:  
- Corsa D 1.4 100KM równe 5,2 roku
- Hyundai ix20 1.6 125KM bateria ma 6lat i dalej działa oby przez całą zimę stulecia  :-)

kri$:
Znajomy, miał  zeszłej zimy, problemy z akumulatorem. Poleciłem tą ładowarkę. Włączył Recond, akumulator ładował się bardzo długo (funkcja ta odsiarcza akumulator). Akumulator działa mu do tej pory.
Brat ma taką samą ładowarkę, ale używana od 3-4 lat. Akumulator, w samochodzie, wymienił teraz przed zima (zapobiegawczo), po 9 latach.

kri$:
Mój oryginalny akumulator ma 7 lat. MF36-21GL, wczoraj miernikiem sprawdziłem stan, wg miernika akumulator do wymiany.

rekin323i:

--- Cytat: "kri$" ---Mój oryginalny akumulator ma 7 lat. MF36-21GL, wczoraj miernikiem sprawdziłem stan, wg miernika akumulator do wymiany.
--- Koniec cytatu ---

Kri$ czyli co wymiana czy dalej ładujemy baterię prostownikiem, jeszcze tydzień lub dwa i po Zimie :shock:  a miała być stulecia wg. prognozy jesiennej  :-D
Moja sytuacja wygląda następująco, auto od X-IV pokonuje max.500km miesięcznie a w okresie "działkowym" 1000-1300km, wiec zdaje sobie sprawę że stara bateria OUT pytanie tylko na jaki model zmienić :
top 3
1. Exide lub Centra na 207mm  np:EXIDE EA530
   - czy ten sam na 242mm miejsce jest będzie mocniejszy

2. Czesi montują polecają ten BOSCH 0 092 S50 050

3. Ciekawe ile kosztuje dziś oryginał  >? 7 lat żywotność szacun  :!:

kri$:
Trzeba będzie kontrolować, i wymiana przed zimą.
Oby nowy wytrzymał 4-5 lat. Chociaż dziś po trasie, zrobiłem nowy pomiar i wyszło bateria OK, ale to wszystko jest na granicy wymiany.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej