Autor Wątek: [i30 FD] Funkcja eskortująca świateł przednich  (Przeczytany 10467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Funkcja eskortująca świateł przednich
« dnia: 03 Wrzesień 2015, 07:28:16 »
Mam samochód w wersji comfort. Zastanawiam się, czy mam tą funkcję w samochodzie, a jeżeli mam to jak ją uruchomić. Robiłem tak jak pisze w instrukcji. Zostawiałem samochód na światłach pozycyjnych, wyjąłem kluczyk, otworzyłem i zamknąłem drzwi :) , a następnie pilotem naciskałem otwarcie i zamknięcie drzwi ale lampy się nie zaświeciły. W garażu był półmrok. Jak aktywować tą funkcję (jeżeli ją wogóle mam w samochodzie) ?

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2015, 18:45:00 »
Rozumiem, że chodzi ci o światła "odprowadzające" po zamknięciu drzwi?
Jeśli tak, to wchodzisz w menu (setting) wchodzisz w funkcję Head Lamp Delay i włączasz (ON). Tyle. :) Światła świecą około 20 sekund po zamknięciu drzwi i włączają się po otwarciu drzwi na około 20 sekund. (oczywiście pilotem). Świateł mijania nie wyłączasz, muszą być cały czas włączone, żeby funkcja działała.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2015, 21:25:33 »
Niestety nie znalazłem u mnie w samochodzie takiego przycisku nigdzie, jedynie przy konsoli w radiu jest przycisk MENU (ale tam są ustawienia dotyczące RADIA, ZEGARA i RDS).  A mam jeszcze 1 problem. Chciałem się nauczyć wymieniać żarówki. Od strony pasażera sobie poradziłem (zdemontowałem zbiornik wyrównawczy), zaś od strony kierowcy wyciągnąłem całą lampę. Przed chwilką wróciłem do domu i bardzo słabo widziałem środek drogi. Fakt że nim jeszcze wieczorami nie jeździłem, ale mój OPEL 20 letni Astra F ma krótkie światła duże mocniejsze. Prawa strona od pobocza jest dużo lepiej oświetlona i widać przynajmniej 10 metrów dalej, zaś od środka drogi słabo widzę drogę i jedzie mi się trochę niepewnie. Lampę włożyłem dokładnie tak samo jak była przed wyjęciem. Idealnie siadła i przykręciła się bez problemu. Czyżbym ją jednak źle włożyłem czy te samochody może tak mają ? Jak dla mnie to to światło jest za krótkie od środka, od prawej jest OK. Można to samemu jakoś sprawdzić , wyregulować ?

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2015, 07:14:18 »
A, nie zauważyłem. Podałem ci instrukcje do modelu od 2012. Kiedyś czytałem, że światła odprowadzające ktoś robił jako dodatkowy mod. Co do regulacji wysokości manualnej to na pewno jest pokrętło przy lampie.  Zawsze i od lat jest to stosowane w każdym samochodzie.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Wrzesień 2015, 07:31:42 »
Tak pokrętło do zmiany świateł jest ustawione na "0". Gdy je przesuwam to przybliżam światła jeszcze bardziej. To ustawienie odpada. Musi być jakieś inne. Światła mijania od strony kierowcy święcą na odległość max 15 m zaś ponad 20 m od strony pasażera. Gdy jadę cokolwiek z góry to długość świecenia światła zmniejsza mi się jeszcze bardziej na odległość kilku metrów. Strach jeździć z takimi światłami. Zaś długie to cud malina. Będę w serwisie w sobotę to może coś poradzą. Miałem nadzieję że może wiecie jak się je reguluje samemu ręcznie. Czytałem w sieci że światła mijania powinny świecić przynajmniej na odległość 40 m. Ja jak jadę to od strony kierowcy widzę ciemną plamę na drodze  przed sobą. Stanowczo za nisko świeci ta lampa. Pzdr

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2015, 07:57:49 »
Jedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną. Tam ci poprawnie ustawi gość światła. Nie każdy serwis na "maszynkę" ;) do ustawiania świateł, chyba, że Aso, ale oni za 10zł tego nie zrobią. :) A jak chcesz sam ustawić swiatla, to jest masa instrukcji w sieci jak poprawnie ustawic światła.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2015, 13:32:10 »
Byłem przed chwilką na stacji diagnostycznej która jest u nas na Warsztatach Szkolnych i światła były bardzo nisko ustawione poniżej kreski. Sprawdzili osadzenie żarówek i stwierdzili że jest prawidłowe. Następnie przez pokręcenie białą nakrętka która jest z tyłu na obudowie reflektora podnieśli mi światła na poprawną wysokość. Oba reflektory były stanowczo za nisko ustawione i dlatego zamiast światła widziałem ciemność.  Dzięki za pomoc - pozdrawiam Wszystkich

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Wrzesień 2015, 00:15:48 »
A propos funkcji odprowadzania do domu,
to u mnie działa następująco:
włączyć silnik,
przełącznik świateł w pozycję - światła mijania,
wyłączyć silnik (światła mijania pozostają włączone),
wyjście z auta,
przycisk na pilocie zamykający drzwi 1x = zamknięcie drzwi, a światła gasną same,
przycisk na pilocie 2x = wyłączenie świateł.
Naciśnięcie otwierania włącza światła i otwiera drzwi a ponowne naciśnięcie otwierania - gasi światła.

ergoline

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopad 2015, 23:34:59 »
Witam,
czy jest możliwość zdefiniowania aby światła świeciły x sekund od zamknięcia samochodu? Czy w I gen. nie jest to dostępne?