Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Strzelił pasek rozrządu
Hulltay:
to może być różnie, ale trzebaby wziąć przedział 500 nawet do 1000.
Ater:
Generalnie zastanawiam się nad tymi dwoma silnikami:
- Silnik 1
- Silnik 2
Czekam na informację od mechanika ile chce wziąć za przekładkę. Do tego oczywiście jeszcze koszt wymiany paska rozrządu z osprzętem.
Pewnie będzie droga impreza...
Ps. Czy ten drugi silnik (od 4WD) będzie dobry do mojej Santafki 2WD?
-----------------
Dzwonił mechanik. Całość 1400 zł (z rozrządem)
Hulltay:
Silnik był taki sam przy 2WD i 4WD, także będzie ok.
Goldi_Cz-wa:
--- Cytat: "Ater" ---Generalnie zastanawiam się nad tymi dwoma silnikami:
- Silnik 1
- Silnik 2
Czekam na informację od mechanika ile chce wziąć za przekładkę. Do tego oczywiście jeszcze koszt wymiany paska rozrządu z osprzętem.
Pewnie będzie droga impreza...
Ps. Czy ten drugi silnik (od 4WD) będzie dobry do mojej Santafki 2WD?
-----------------
Dzwonił mechanik. Całość 1400 zł (z rozrządem)
--- Koniec cytatu ---
To chyba dobra cena... U cieplaka jak się pytałem o rozrząd to mi powiedział 1200 zl za całość
Pytałem z ciekawości....
Ater:
Czy silnik z auta przed liftem można przełożyć do auta po lifcie. Czy elektronika i czujniki się nie zmieniły? Pytam się bo jutro będę jechał do Gorzowa a silnik jest z 2003 roku.
----------------------------------
Edit 2015.05.22:
Silnik kupiony. Po wyciągnięciu starego okazało się, że pęknięcie paska było tylko wtórną przyczyną rozwalenia silnika. Wszystkiemu winne było koło pasowe, które spowodowało nierówną pracę paska, dociśnięcie go do osłony rozrządu i w konsekwencji jego przetarcie i pęknięcie.
W drugim silniku zatem też je sprawdziliśmy i zdecydowałem się je również wymienić, bo guma nie była już w dobrej jakości.
Koło niestety to wydatek 560 zł w promocji FOX Rzeszów (normalnie około 800 zł), tak więc warto ten wydatek wziąć również pod uwagę przy wymianie rozrządu.
Przy okazji, skoro silnik na wierzchu, odpięta skrzynia biegów to sprawdziliśmy sprzęgło. Ponieważ gdzieś w połowie było już zużyte postanowiłem je również wymienić. Komplet Valeo - 550 zł.
Koszty remontu silnika rosną... :-( ale może w sobotę będzie już drugi w aucie :-P
Nawigacja
[#] Następna strona