Forum > Lantra

[Lantra J1] Dziwna sytuacja z mrozem i odpalaniem.

(1/4) > >>

pakson:
Witam,
Mam problem z samochodzikiem...mianowicie, stał  3 dni na mrozie tj od poniedziałku do środy tego tygodnia nie odpalany, z racji tego że raz na jakiś czas trzeba odpalić brykę i ją rozgrzać tak też postanowiłem zrobić:)
odpalił bez najmniejszego problemu, przy czym pochodził 5 minut zgasł i teraz nie chce odpalić. Wczoraj było bardzo zimno więc nie ruszałem w nim nic - odpuściłem bo nie chciałem się wk...denerwować:) ... dzisiaj wyciągnąłem akumulator i okazuje się że jest rozładowany do 11V, i teraz mam pytanie - czytałem że to jest głębokie rozładowanie. Zaznaczam że akumulator nowy bo kupiony w listopadzie...
Da radę go naładować, czy może oddawać na gwarancję ?
I jeszcze jedno czy mrozy które obecnie panują mogły doprowadzić do takiego rozładowania akumulatora?

Azahiel:

--- Cytat: "pakson" ---Witam,
Mam problem z samochodzikiem...mianowicie, stał  3 dni na mrozie tj od poniedziałku do środy tego tygodnia nie odpalany, z racji tego że raz na jakiś czas trzeba odpalić brykę i ją rozgrzać tak też postanowiłem zrobić:)
odpalił bez najmniejszego problemu, przy czym pochodził 5 minut zgasł i teraz nie chce odpalić. Wczoraj było bardzo zimno więc nie ruszałem w nim nic - odpuściłem bo nie chciałem się wk...denerwować:) ... dzisiaj wyciągnąłem akumulator i okazuje się że jest rozładowany do 11V, i teraz mam pytanie - czytałem że to jest głębokie rozładowanie. Zaznaczam że akumulator nowy bo kupiony w listopadzie...
Da radę go naładować, czy może oddawać na gwarancję ?
I jeszcze jedno czy mrozy które obecnie panują mogły doprowadzić do takiego rozładowania akumulatora?
--- Koniec cytatu ---

Witam jak masz na gwarancji a nie planujesz jeździć autem oddaj niech go sprawdzą tam gdzie  kupiłeś,miałem taką sytuacje 3 lata temu okazało się że była walnięta jedna komora - i otrzymałem nowy - po prostu zrobili  wymianę.

Cezary51:
Trzeba podładować, czynność obsługowa wynikająca z gwarancji.Jak to nie pomoże dopiero reklamacja. Przy -10 pojemność sprawnego akumulatora to 70 %. Jak częściowo rozładowany to jeszcze mniej.Nawiasem mówiąc jak odpalił to nie powinien zgasnąć z winy akumulatora.

pakson:
no teraz już wiem ze nie powinien zgasnąć od akumulatora:)

Zgasł bo mu pasek rozrządu strzelił:(  mam nadzieję, że w głowicy nie będzie dużego spustoszenia ...;/

[ Dodano: 2012-02-07, 10:09 ]
Mam pytanie czy jest możliwość, że przy odpaleniu w celu rozgrzania silnika bez jazdy, do obrotów max 2000 (auto ssanie) przy zerwaniu paska mogła wystąpić sytuacja, że nic wielkiego się nie stało?

NieAmator:
16v to kolizyjne silniiki ale przy niskich obrotach może nic wielkiego się nie stało

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej